A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2020. október 20., kedd
Enduro Hírek
/ 25 oldal

Zólyomi Andrea | 2020.10.16, 09:18:00 | Utolsó módosítás: 2020.10.16, 11:30:00

Cimkék:

Bár még egy futam van hátra az idei kurta szezonból, pontjai alapján Maci az abszolút győztes a 2020-as endurocross bajnokságban A hétvégi Pécsi endurocross verseny mindkét futamát Szőke Márk nyerte meg, amivel már megingathatatlan lett a bajnoki címe, azért keményen megszenvedte a két órás futamot.
 
 
Ha valaki azt mondja a győzelmet ingyen adják az hazudik. Ezt Szőke Márk mindenkinél jobban tudja. A Pécsi verseny két órás futamában Márk küllői kiszakadtak a kerékből, de még így is lenyomta a távot. "Bár sikerült nyernem, a verseny nem volt zökkenőmentes számomra. Túlvállaltam 1-2 ugratót amit nem szabadott volna, és pár küllőm kiszakadt. Amikor meghallottam, hogy valami fémhangot ad ki, rögtön kapcsoltam s megálltam a pálya szélén, hogy kihúzkodjam a kerékagyból a küllőket. Ettől függetlenül nagyon tetszett a verseny, jó gyors, tekergős pályát hoztak össze a szervezők, az erdős szakaszon a sok benyúló fatörzs csúnyán büntetett ha nem figyeltél. Mivel a talaj túl kemény volt és a kerék nem bírta, pár ugrót ki is hagytam a végén, de így is Pro2 kategóriában az abszolút első helyet sikerült megnyernem."
 
 
Mióta Márk bajnokként otthagyta a crosst, s átugrott az enduroba, ott is egyből a fején landolt a korona. Idén azért tette le a jogosítványt, hogy a (6 órás!) enduro versenyen is kipróbálhassa magát, ahol két futamot tudott menni. Az elsőt azonnal megnyerte, a másodikban kézsérülés miatt második helyen végzett. A Covidnak köszönhetően minden szakágban az idei volt a legrövidebb versenysorozat, sokan nem is tudtak indulni, vagy szurkolni a versenyeken, s sajnos nem tudni mit hoz a jövő év, mennyi támogató tudja segíteni a magyar versenyzőket.
 

Következő verseny október 24-én Piliscséven lesz, ahol a királykiválasztó mellett egy nagyon nehéz évet hagynak maguk mögött a természetjáró kemény motorosok.

 

 

Szöveg: Boross Éva 

Fotók: Miller Photostudio 

Zólyomi Andrea | 2020.10.15, 10:23:00 | Utolsó módosítás: 2020.10.15, 10:41:00

Cimkék:

Pécsen került sor a CL4 Offroad Motorosiskola Endurocross bajnokság ötödik endurocross futamának lebonyolítására, ezzel is közeledve a szezon végéhez.
 
 
Nádor Lajos #215 bácsi és fia Nádor Tamás #2, egyben az Enduro Team Suzuki Pécs sportegyesület képviselői nagyszerű versenyt biztosítottak az elmúlt hétvégén kilátogatók számára.
 
Tavalyhoz képest óriási változások történtek az Ördögárok néven ismert helyszínen, ahol amúgy a terep motorok szerelmesei is kikapcsolódhatnak, az itt motorozásra kijelölt helyszínen.
 
 
Mindenki meglepetésére szolgált, a frissen átalakított és szuperül előkészített motocross pálya rész is, nem beszélve a pálya mindkét oldalán elhelyezkedő árkos részeken, a fák lombjai alatt végigfutó tempós szakaszok. Az idei év tapasztalatai alapján, kimondható, ez volt az a verseny, ahol szenzációs talaj fogadta a versenyzőket és kiválóak voltak a körülmények a versenyzésre.
 
A verseny előtti esős napok közösen a pálya előkészületi munkákkal meghozta a várva várt eredményt, így áttörés történt a porban versengés megszokottságában. Szédületes és lendületes volt maga a verseny, izgalmasan telt a nap mindenki számára.
 
 
Nagyon szoros csaták jellemezték a futamokat, gyakorlatilag másodperceken múló „harcot” vívtak a versenyzők. A pálya kedvezett a nagy tempó szerelmeseinek, a motocross pályarész pedig kiszolgálta a cross motorral versengő pilótákat.
 
A szokásos reggeli órákban a korai ébredés után rögtön motorra pattantak és a rajtnál már fel is bőgtek a legkisebb ifjoncok motorjai. Az Ifi 50 ccm-es kategóriában ifj.Vágó Norbert #150 sikeresen zárt mindkét futamban, ezzel is erősítve a bajnokságban vezető pozícióját, Bohuslav Radek Jun.-al #144 szemben, harmadik helyen pedig ifj.Turányi Norbert #138 zárt.
 
A 65 ccm-es kategóriában kiélezett verseny alakult ki Horváth Zsombor #199 és Szántó Alex #148 között az első helyért, fej-fej mellett haladva, Alex jött ki győztesként a futamok során, harmadik helyen pedig Földi Bence #188 végzett.
 
Ádáz csatát élhettek át a harmadosztályú kupasorozat versenyzői, főként a szuperveteránok az idén debütáló 85cm-es motorról átülő Lécz Motorsport Egyesület versenyzőivel.
 
 
Viszont az első helyet a futam közepén megszerző Hock Tamás #898 nem adta ki a kezéből, így őt követve minimális differenciával érkeztek sorban a 47 év feletti titánok, Forrai Zsolt #296, Majoros Tamás #228, Buchvald János #224, Szabó János #214, utánuk 1,5 másodperces különbséggel ért el a kockás zászlóig Lakatos Máté #629 és Zábrádi Tamás #656, akikkel Molnár Lázár #848 kitartóan igyekezett tartani a tempót.
 
Az idő előrehaladtával egyre jobbra fordult az időjárás, már-már tavasziasra, aminek köszönhetően a pálya száradt, de a sok csapadékot magában tartva, maradt a kiváló talaj az ifi 85 és az 1-2. osztály illetve Veterán kategóriában versenyzők számára.
 
A 85-ben versenyző pilóták óriásit mentek, Hateier Botond #120 magát felszívva, győztesként jött ki mindkét futamban, ezzel feltörekedett a tabellán, aki Kádár Dominikkal #116 szintén bajnok esélyes, jelenleg azonos pontszámmal.
 
Viszont nem adja Németh Bálint #109 és Ocsovay Richárd #113 se könnyen a pozíciókat, folyamatos küzdés megy a legjobb helyekért. Ezért a Királyválasztó lesz a sorsdöntő verseny, ahol teljes mértékű szerepcsere is lehet a helyezéseken belül.
 
 
A szombati nap folyamán a profik között nem talált legyőzőre az Ácsi Motoracing Team Se versenyzője Szőke Márk #95, az első futamban óriási fölénnyel a komplett mezőnyt maga mögé utasítva plusz egy kört adott a Korda Racing csapatban versenyző 2. helyezett Hertlik Donovennek #94 és a mögötte érkező az elmúlt években sok-sok sikerrel büszkélkedő Liszka Roland #378 is, aki hamar feltörekedett az élbolyba, így harmadikként végzett az abszolút értékelésben.
 
A fiúk már annyira felgyorsultak, hogy a második futamban is egy kört adva a mezőny előtt végeztek. A pálya adottságából fakadóan a verseny a rajttól a célig kiélezett volt a pilóták között, folyamatos versengés biztosította a nézőknek a látványt, kizárólag arra kellett ügyelni, hogy nagyobb hibát ne kövessen el senki.
 
Maga a verseny kemény küzdelmet hozott a „Veteránok” számára, holott a lendület náluk a 20-as években jár, ami a rutinnal és a kellő mértékű edzéssel párosítva tuti nyerő, ezért Nagy Péter #201, Molnár Krisztián #203, Dési János #244 az első osztállyal vetélkedve szoros meccset vívtak, hogy minél több pontot szerezve, feljebb tudjanak zárkózni a pontállásban.
 
Nem volt könnyű dolga a „fiúknak” hiszen az első osztályban indulókkal fel kellett venni a kesztyűt és ment az adok-kapok, ugyan így volt ez fordítva is. Lami Tamás #36, Bezdány Béla #55, Nádor Tamás #3 és Brenner Ádám #29 szintén a lehető legjobb helyezésekért versenyeztek a top 10-en belül, szó szoros értelemben másodperceken múló különbségekkel teljesítették a napot.
 
A nap sikeres zárásaként már csak az összepakolás és a haza útra való felkészülés várt a résztvevőkre, de előtte díjátadásra került a sor, ahol sokan meglepődve vették át a versenyzésért és kitartásért járó kupákat.
 
 
Abszolút pozitívumként említeném meg, hogy a versenyzői létszám idei évi csökkenése ellenére, az utánpótlás nem marad el, több a résztvevő, ezenfelül a versenyek családias jó hangulatban telnek és egyre több a mosolygó arc és kíváncsiskodó néző is, akik érdeklődve közelebb kerülnek a versenyzőkhöz.
 
 
Október 24-én lezáródik a Magyar Endurocross Bajnokság, amikor Piliscséven kerül megrendezésre a legendás, immár 37. alkalommal rendezendő utolsó megmérettetés, a Királyválasztó, ahol több bajnoki cím sorsa fog eldőlni és a leggyorsabb pilóták, Lantos Józsi #237 „bácsinak” köszönhetően, harcba fognak szállni egymással az 1984 óta vándorló koronáért. Ott találkozunk, NE hagyjátok ki! J
 
Fotó: Vadas Mária, Lajos Panna
Írta: Brenner Ádám #29
 

    

Kalandok, bukások, porrengeteg, hőség és emlékezetes élmények..

Zólyomi Andrea | 2020.09.16, 12:28:00 | Utolsó módosítás: 2020.09.16, 12:28:00

Cimkék:

 A hétvégi versenyt nehéz lenne egy szóval jellemezni, ez nem is fog menni. Idén már sokadszor, hogy nyárias időben versenyeznek a pilóták, ámbár, ez a verseny valamiért kilóg a sorból.

 

 

 

Nagytarcsán jártunk az elmúlt hétvégén, ahol a CL4 Offroad Motoros Iskola Endurocross országos bajnokság 4. fordulóját rendezték meg. Gyakorlatilag megtalálható volt minden, ami szem szájnak ingere lehet.
Nem mindennapi versenyen van túl a mezőny, ami egy offroad versenyen jelen lehet az itt természetesen megtalálható volt. A pálya nyomvonala rendkívül jó kialakítású volt, amelyet élveztek a versenyzők, újabb élményeket gyűjtve.
 
Legfőképpen a homokos réteg jellemezte a pálya talaját, ahol az igazán tempós résztől a lassú gyökerekkel, rönkökkel teli tűzdelt pálya nehezítette meg a versenyzők feladatát.
 
 
A pálya a helyszínnek és a talajviszonyoknak köszönhetően akár egy Dakar speciál szakaszra felkészítő verseny is lehetett volna edzés tekintetében, ugyanis minden adott volt ahhoz a fajta motorozáshoz.
Erről talán a Dakart megjáró, itt is induló Nagy Péter #201 és Dési János #244 mesélhetne, illetve tarthatna kiselőadást, miként lehetne a legjobban elbánni a homokos pálya adta nehézségekkel.
 
Azonban, ahogy beért a mezőny az erdei szűk itt-ott kacskaringós szekcióra, ott már kibontakozhattak az endurózás hívei a megváltozott talaj körülmények és akadályok miatt.
Nem utolsó sorban a depóhoz közeli extrém utca, ami komoly látványosságot hozott magával, ahol a legkisebbektől a legidősebb rutinos pilótákig feladat volt elkerülő nélkül teljesíteni az adott szakaszt és kiszolgálni a nézőket és természetesen a fotós kollégákat 1-1 jó kép erejéig. A nézők becsatlakozva lelkes rajongással és buzdítással igyekeztek a versenyzőket ösztönözni a teljesítés érdekében.
 
 
A szervezőknek köszönhetően, akik a versenyt a szezon elejére tervezték megrendezni, az idei évben kialakult helyzetre való tekintettel kénytelenek voltak átrakni szeptemberre.
 
Tavalyhoz képest változtatott nyomvonallal, új feljárókkal igyekeztek kialakítani a nyomot abban bizakodva, hogy új kihívásokat találnak maguknak a versenyzők. Ez nem is történt másként, sőt a verseny végére fokozta az izgalmakat, hogy egy kisebb folyó elkezdett „lezúdulni” a hegyről és keresztezte a nyomvonalat, ahol a mély dagonya áldozatait szedte a motorosok közül.
Itt volt az ideje a felfrissülésnek, ha már víz közelébe nehezen jut el a versenyző. Molnár Tamás #403 a rendező stáb egyik tagja, nagy elánnal mesélt a történtekről és az előkészületekről, aki a pályát járva folyamatosan figyelemmel kísérte a versenyzőket illetve segítette őket, a megfelelő irányba a terelni az ominózus résznél vagy, ha szükség volt, akkor igyekezték kiszabadítani az ülésig elsüllyedő motoros társakat. Hiszen volt ilyen is, ki gondolta volna?
 
 
„Elmondása szerint érdekes volt látni és nézni, hogy ezen a részen ki, hogyan haladt át. Voltak, akik crossos agresszivitással és volt, aki endurós higgadtsággal kiszemelve a megfelelő nyomot oldotta meg a feladatot az ott jelenlevők nagy örömére.”
Nem győzőm hangsúlyozni, amit csak ismételni tudok, hogy van utánpótlása a sportnak, sőt ezen a versenyen tetőzött a fiatalok létszáma az ifi, akik iszonyatosan fejlődve, lassacskán jobban abszolválva oldják meg az extrém akadályokat idősebb társaiknál.
 
Úgy tolták végig az ifi 50/65 ccm-es kategória pilótái az extrém akadályokat, mintha csak egy göröngyös útszakasz lett volna. Fej-fej melletti csatában Horváth Zsombor #199 és Szántó Alex #148 remekelt felváltva Földi Bence #180 előtt 65 ccm-es motorjaikkal. Igen ám, de őket szorongatták a kis 50 köbcentis versenygépekkel az ifjabbik Bohuslav Radek #144 és ifj. Vágó Norbert #150 is.
 
 
Elképesztő volt nézni őket, ezt pedig tetézte az ifi 85ccm-ben induló 18 versenyző kétszer félórás megmérkőzése. Megérte hajtani, a szervezők gálánsan díjazták az itt indulókat, szebbnél-szebb kupákkal és a helyezéseknek megfelelő különböző díjakkal.
 
Az előző kiskunfélegyházi versenyen szerencsétlenül járt Hateier Botond #120 revansot vett magával szemben és mindkét futamban diadalmaskodott ellenfeleivel szemben! Volt, hogy Molnár Gábor #102 és volt, hogy Kádár Dominik # 116 loholt másodikként utána, de nem hagyva magát mindkét futamban közel fél perces előnnyel végzett előttük.
 
 
A harmadosztályban igen érdekes abszolút végeredmény alakult ki a futam végére, folyamatosan ment az adok-kapok és az első négy versenyző fej-fej mellett 20 másodpercen belül végeztek.
 
Idén harmadosztályban debütáló Lakatos Máté #129 ügyes, látványos motorozással behúzta az első helyet Majoros Tamás #228 előtt, aki a futam láttán, ismét kezd magára találni és lábal ki a tavalyi évben elszenvedett rengeteg balesetéből, ami valljuk be őszintén, az eddigi pillanatig megpecsételte a versenyzését és fizikumi állapotát.
 
Triplán volt nehéz dolga, hiszen nem csak a pályával, hanem a nyakán loholó fiatal tehetségekkel is meg kellett küzdenie, ugyan nem volt egyszerű, de nem adta át a megszerzett második helyet. Pár másodperccel utána haladt át a kockás zászlón Zábrádi Tamás #656 és Nikolics Boldizsár #683, akiket követve 5. helyen Buchvald János #224, hatodiként pedig Galba József #710 ért célba.
 
Az eltervezett napi menetrend megcsúszott, így a király kategória futama késő délutáni órákra csúszott át a nap legmelegebb időszakára, de érdemes volt kivárni és figyelemmel kísérni, miként csatáznak a leggyorsabb pilóták.
 
Nem volt kérdés, hogy ki a legesélyesebb a verseny megnyerésére, hacsak nem szól a technika közbe alapon, ami most majdnem a szó szoros értelmében megfékezte Szőke Márk #95 versenyét. Annak ellenére, hogy a fékpedálja félbe vissza illetve ráhajlott a lábtartójára, nem zavartatva magát, gondmentesen végig vezetve a versenyt diadalmaskodott.
 
 
A jó rajt ezen a pályán pozíciókat és helyezéseket döntött el a különböző kategóriákban, így ennek megfelelően szoros csaták, majd időnként veszélyes helyzetek is kialakultak a két futam során. Előfordult, hogy a természettel karöltve fának ütközött a pilóta, volt, aki a versenyző társára ugrott rá a nagy porban, de akadt olyan is, hogy szimplán az extrém akadály tréfálta meg és nem adta ki.
Az első futamban nagy volt a tempó és a hajtás az élen haladók között, akiket kevésbé hátráltatott a por, nem úgy, mint a második futamban, amikor ráadásul a fák lombjai alatt beszűrődő napfény is nagyon megnehezítette a látási viszonyokat.
 
Nem mellesleg, az erdőben a saras részhez érve, a pálya szalagozása, alternatív nyomai okoztak némi fejtörést a versenyzőknek, még a rutinos endurocross pilóta Hertlik Donoven #94 is meglepődött, hogy merre az arra, aminek egy látványos talajminta vétel lett a vége a sáros nyálkás részen, ezzel egy kis időre átadta az abszolút második helyét a rajtot elhozó Brenner Ádámnak #29. Utánuk felzárkózva, a homokos talajon megedződött Lami Tamás #36 kitartó motorozással sikeresen feljött harmadiknak, amit a második futamban egy jól sikerült rajt következtében már csak tartani kellett és a megszokott tempóját produkálva lenyomni a futamot.
 
Nagyon kevés versenyzőt tudnék említeni, akinek ne akadt volna technikai hibája vagy ne hibázott volna, ez nem is csoda, hiszen ilyen körülmények között akár külső okokból fakadóan is könnyen meg lehetett a baj.
Ezért átadva a szót, zárásként, meséljenek a versenyzők helyettem.
 
Az első személy, aki elmeséli, hogy élte meg ezt a versenyt, az eddig is remekül szereplő Bezdány Béla #55.
 „Versenyeztem már itt előző évben, mégis izgalommal töltött el milyen lesz a pálya. Sajnos nagyon poros verseny elé néztünk az időjárás miatt, könnyebbé tehették volna számunkra a szervezők a rajt utáni párszáz métert (vagy inkább biztonságosabbá). Az első futamban nem sikerült jól a rajtom, a kategóriám 3. helyén motoroztam végig. Próbáltam ezt megtartani, borzasztóan elfáradtam a végére így eléggé utolért a negyedik helyezett, de végül 3. lettem. A második futam jobban sikerült. A rajt és az az utáni pillanatok is. Sokkal kisebb porba kelett mennem, sokkal nagyobb tempót tudtam diktálni és végig a kategóriám második helyén motorozva kisebb nyomással a vállamon tudtam befejezni azt. Ami a nap végi összesítésbe is a második helyet eredményezte! #55
 
 
 
A következő sorokat pedig Silling Balázs #401 diktálta, akiről tudniillik, hogy az endurocross versenyeken gyorsan, közel az elejéhez szokott motorozni, viszont, ahogy olvasható lesz, vannak helyzetek, mikor a versenyzőn kívül álló okok miatt nem sikerül a saját tempóban haladva a legjobb eredményt elérni.
„Az első futamom rajtja nem sikerült jól, csak néhány másodperc után indult be a motorom, így utolsónak jöttem el a rajt egyenesből. A cross pályán meg tudtam előzni egy-két versenytársamat, de a nagy por miatt a cross pálya utolsó kanyarjában elcsúsztam, így kezdhettem elölről a felzárkózást. Az erdőben beragadtam Ficsór Ádám #477 és Szabó Márkó #446 mögé egészen az első kör végéig, majd az extrém utcában tudtam három helyet előre lépni. A por és a rossz látási viszonyok miatt ebben a futamban inkább egy biztonsági motorozásra mentem, nem tudtam a saját tempómat motorozni. A második futam rajtja jobban sikerült kb. a 4. helyen fordultam, és a második kör végére már a 2. helyre tudtam feljönni. Innentől kezdve nem volt előttem senki, aki „feleslegesen” porolt volna, és a saját tempómban tudtam motorozni. A harmadik körben tudtam egy tiszta kört menni, így utolértem az akkor még első Molnár Bencét #459, de pár száz méter után az erdőben egy másik nyom választásával meg tudtam előzni. Az előnyömet növelni tudtam a futam végéig, így végül 1 perc 49 másodperces előnnyel intették le a futamot. A második futamban már jobban éreztem magamat, mert újra versenyben voltam a dobogó felső fokáért és egy élvezhető, biztonságos motorozással tudtam nyerni. Végül összesítettben a második helyen fejeztem be a versenyt.” #401
 
Ezen a napon túl, sokan eredményes, mások pedig élményekkel teli napon lehettek túl vagy akár mindkettőn. A nagytarcsai helyszín remek lehetőséget biztosított a verseny megrendezésére, ahol a szervező, a látottak alapján igyekezett mindent megfelelő színvonalon lebonyolítani. A poros időszakot leváltva, októberben találkozunk a következő Endurocross futamon, Pécsen, amikor ideje lesz már egy kis sárdagasztásnak!
 
Fotók: Vadas Mária
Írta: Brenner Ádám #29
 
 

Zólyomi Andrea | 2020.09.09, 09:57:00 | Utolsó módosítás: 2020.09.09, 10:11:00

Cimkék:

A nyár elrohanásával, igaz a motorsportban nyári szünet nélkül telt az elmúlt időszak, szeptember első hétvégéjén újra nyeregbe pattanhattak a motorosok, még pedig Kiskunfélegyházán, ahol idén versenyrendezés tekintetében dupláznak a rendezők.

Így hát folytatódott a CL4 Offroad Motorosiskola Endurocross bajnokság és megrendezésre került a 3. fordulója.
 
 
Sokak számára nem volt idegen a helyszín, mert június elején már járt itt a mezőny java része, amikor meghívásos endurocross versenyt tartott a KMSE egyesület a kiskunfélegyházi motocross pályán és a hozzá kialakított enduro nyomvonalon, amit az országos bajnoki futamra kiegészítettek a hátsó és a főúttal párhuzamosan futó erdei részekkel.
 
A délelőtti órákban kellemes temperatúra fogadta versenyzőket és nézőket egyaránt, a legfiatalabb versenyzőkre szuper módon előkészített pálya várt némi extrém akadállyal megnehezítve az útjukat.
 
 
Csodadolog volt látni az 50, 65 és 85 ccm3-es kategóriában indulókat, hogy milyen nagy létszámban voltak jelen, ezen túl menően a lelkes csatájukat, amit vívtak a pályán egymással és az akadályokkal.
 
Körről-körre ment az adok-kapok, hajtották egymást, végül az első futamban a 65 ccm3-es kategóriával vegyítve, az ifi 50ccm3-es kategóriában ifj. Bohuslav Radek #144, majd a második futamban pedig ifj. Vágó Norbert #150 került ki győztesként, így a nap végére is az ifjabbik Norbert állhatott fel a dobogó legfelső fokára, kis Radek #144 és ifj.Turányi Norbert #138 előtt.
 
 
Az első futamban még csak tapogatózva ám, de a másodikban már magas előnnyel zárt Horváth Zsombor #199 és szerezte meg az első helyet a 65 ccm3-es motorosok között, akit Szántó Alex #148 igyekezett utolérni, ami az első futamban csak egy híján múlt, hogy nem jött össze. Mögöttük jócskán lemaradva, de kitartóan, Földi Bence #188 igyekezett és érte el a 3. helyezést.
 
 
Azt kell, hogy mondjam, az utánpótlás 85ccm3-es kategóriájában rekordszámmal álltak a rajtrácsra, még pedig 16 fővel, ahol Kovács Dóra #175 képviselte a női nemet a Lady kategóriában.
 
 
Az első futamot megnyerő Kádár Dominik #116 végzett az összetett első helyen, Hateier Botond #120 előtt, aki a rajtban bent ragadva igyekezett felzárkózni, de a rajt utáni elnyújtott balos kanyarban a feszített tempójának következtében elcsúszott, amivel a vezető pozíciója is.
 
 
Viszont a 2. futamban revansot vett magával szemben, ahol sikerült neki megnyernie a futamot. Pontszerzés szempontjából az itt megszerzett első hely jól jött neki, de összetettben a legnagyobb kupát Dominiknak #116 sikerült haza vinnie. Utánuk kiegyensúlyozott teljesítménnyel az Ocsovay család legfiatalabb versenyzője, Ocsovay Richárd #113 végzett.
 
Természetesen a futamok között mindenkinek jutott kis idő a szusszanásra, míg a másik osztály versenyzői rótták a köröket, a nézők pedig a büfé sor előtt a fák árnyékában tudtak hűsölni akár.
 
Szükség volt rá, mivel a nyári meleg nem maradt el ezen a versenyen se, aminek köszönhetően a pálya állapota is romlott és az erdei részen rendkívül poros volt mély nyomokkal telitűzdelve, itt-ott már veszélyesessé válva, ha a pilóták feszített tempóban igyekeztek menni.
 
Már a harmadosztálynak se volt egyszerű a futam, rendesen felkavarták a versenyzők egymásnak a port, amellyel csökkent a látási viszony, aki mer, az nyer alapon lehetett helyenként jobb pozíciót elérni.
 
 
Ez most sem történt máshogy, eljött az idő és fordult a kocka, hogy a legkitartóbb szuperveteránok, most az abszolút előkelő helyeket átadták a fiatalabb generációnak.
 
A tavalyi évet még a 85ccm3-es kategóriában eltöltő, idén pedig már nagyobb köbcentire átülve remekelő Lakatos Máté #129 és Zábrádi Tamás #656 egymással másodpercekre menő küzdelmet vívva, az abszolút 2. és 3. helyet szerezték meg Hock Tamás #898 mögött, akinek sikerült „eszeveszett” gyors tempójával felzárkózni és bejönni az első helyre.
 
Az első helyért cserébe áldozatot hozva volt a leggyorsabb, a felvezető körön a rosszul beállított hátsó féke okozott problémát, túl forrósodott, amit persze a rajtig abszolváltak.
 
A király kategóriának nevezett 1. és 2. osztályú futamok hoztak izgalmakat, főleg az első futamban, viszont sok pilótán látszódott már, hogy a pálya és az időjárási körülmények nehézzé tették a versenyzésüket és kevésbé tudtak már versenytempót produkálni.
Ez persze nem volt igaz Szőke Márkra #95, aki ínhüvelygyulladása ellenére nem talált legyőzőre és behúzta az első helyeket a Shercoval. Másodikként zárt az endurocross fenegyereke Hertlik Donoven #94, az elmúlt évek 1. osztály E1-es kategória bajnoka.
Az első futamban az él menőket követve szorosabb csata zajlott egy percen belüli hatótávolságon az első hat helyen, mikor még jó formában voltak a versenyzők és persze nem jött közbe technikai probléma.
 
 
Harmadiknak hozta be Bezdány Béla #55 a Shercoját, a már rengeteg és különböző versenyt megjárt veteránban induló Nagy Péter #201 előtt. Utánuk ért célba 5. és 6. helyen a legrégebb óta egymással versenyző örök rivális, de mégis barátként egymásra tekintő és egymással fej-fej mellett küzdő Brenner Ádám #29 és Kubik Richárd #54.
 
A második futamra az abszolút sorrendek átrendeződtek, kivéve Márk #95 és Donoven #94 között, Nagy Petinek #201 sikerült feltörekednie magát a 3. helyre, Bezdány Béla #55 elé, míg az 5. és 6. helyre célba érkezett Lami Tamás #36 és a szintén veterán kategóriát képviselő Molnár Krisztián #203.
 
 
Ezen a nehéz futamon túl, sok idő nem marad motorozás nélkül, hiszen egy hétre rá ismét összemérhetik magukat a versenyzők és hajthatnak a bajnoki pontokért, a Nagytarcsán megrendezésre kerülő negyedik Endurocross bajnoki futamon, ahol szintén néző csalogató látványos elemekkel tarkított pályán versenghet a mezőny. Hamarosan találkozunk!
 
Fotók: Vadas Mária
Írta: Brenner Ádám #29

Zólyomi Andrea | 2020.09.07, 13:15:00 | Utolsó módosítás: 2020.09.07, 13:15:00

Cimkék:

Magyarország Kormánya a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 408/2020-as kormányrendelet, kivonatának szövegét lásd az 1. sz. mellékletben) 2020. szeptember 1-jétől a következőket rendelte el
 
A. magyar állampolgároknak
 - az országba való belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálat tűrése,
- ha a vizsgálat nem állapít meg fertőzésgyanút, 14 napi házi karanténba kerül az illető,
- a karanténból csak akkor mentesülhet, ha a belépés után a magyar járványügyi hatóság engedélyezi számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal SARS-CoV-2 PCR teszten vegyen részt, amelyek eredménye negatív, és ezt követően a járványügyi hatóság felmentést ad
- a 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása szerint első vizsgálatként azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
A MAMS tag sportszervezet versenyzője és sportszakembere, aki magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, a házi karantén idejét a lakóhelye, tartózkodási helye mellett a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területén is töltheti. A hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan között a sportszervezet által biztosított formában közlekedhet, a sportszervezet által szervezett edzésen részt vehet.
 
A tesztelési szabályoknál annyi a könnyítés, hogy a két teszt között 48 óra helyett csak 24 órának kell eltelnie.
 
Fontos kiemelni, hogy a 408/2020-as Korm. rendelet alapján nincs lehetőség arra, hogy a tesztelés(ek)re a belépés előtt, külföldön kerüljön sor. A magyarországi tesztelés nem ingyenes.
 
B. nem magyar állampolgároknak
- általános szabályként nem lehet Magyarországra belépni, de ez alól kivételt képeznek a 7. alcím szerint a versenyzők, sportszakemberek, sportesemények résztvevői.
Ezek a személyek a jogszabály szerint:
a) a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője - ide nem értve a nézőt -,
b) a Magyarországon megrendezésre kerülő sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy,
c) a magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező
ca) versenyengedéllyel rendelkező versenyző,
cb) sportszakember, valamint
cc) a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy
 
A 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása szerint ezek a személyek akkor léphetnek Magyarország területére, ha a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű, nevükre kiállított okirat igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
 
A 408/2020-as Korm. rendelet szeptember 5-től hatályos módosítása a magyarországi nemzetközi sportesemény nézőinek is belépési lehetőséget biztosít akkor, ha a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű, nevükre kiállított okirat igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a határállomáson az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, rendelkezik érvényes belépőjeggyel a sportrendezvényre, és az ország területét a belépést követően 72 órán belül elhagyja.
 
A 2020. szeptember 1-jétől hatályos 419/2020. (IX. 1.) Korm. rendelet a visegrádi országokból (Lengyelország, Csehország, Szlovákia) hazaérkező magyar állampolgárokra, illetve az onnan érkező turistákra 2020. szeptember hónapra az előbbiektől eltérő szabályokat tartalmaz.
A.    magyar állampolgároknak
-          ha visegrádi ország területéről lépnek be Magyarországra, és
-          a visegrádi ország területén található szálláshelyen a hazaérkezésük napját megelőző napra 2020. szeptember 1-jét megelőzően szállásfoglalással rendelkezett,
-          mentesülhet a 14 napos karantén alól, ha Magyarországon egy alkalommal SARS-CoV-2 PCR teszten vesz részt, amelyek eredménye negatív.
 
B.     a visegrádi országok állampolgárainak
-          beléphetnek a Magyarországra, ha igazolják, hogy valamely magyarországi szálláshelyen legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig legalább egy napra foglalással rendelkeznek, és a foglalás 2020. szeptember 1-jét megelőzően történt, és
-          a belépést megelőző 5 napon belül, egy alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
A lényeg számunkra az, hogy 2020. szeptember 1-jétől a MAMS versenyrendszerében (a versenynaptárban) szereplő hazai helyszínen megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen vagy regisztrációs versenyen továbbra is részt vehet – az előbb ismertetett feltételekkel - bármilyen országból érkező versenyző, sportszakember.
 
A pontos hivatkozás a beutazás jogcíméhez: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a.
 
Amennyiben bárki tudomást szerez az ismertetett jogszabályhellyel ellentétes gyakorlatról, kérjük, haladéktalanul jelezze a MAMS Irodának a pontos információk megadásával.
 
Budapest, 2020. szeptember 7.                                                                        
 
 Hermann Henrik, a MAMS elnöke 
 
 Melléklet: a 408/2020-as Korm. rendelet kivonata
 
 
408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet
a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól
---->>----->>--<<-----<<----
1. Általános rendelkezések
1. § (1) E rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre terjed ki.
(2) E rendelet alkalmazásában a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik,
a) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve
b) aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja,
c) aki magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére,
d) aki a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi - névre szólóan kiadott - meghívással, illetve delegálással részt vevő személy, ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően lép be Magyarország területére.
(3) E rendelet hatálya nem terjed ki
---->>----->>--<<-----<<----
c) arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett.
(4) E rendelet alkalmazásában hivatalos célú határátlépés a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából történő határátlépés.
2. A magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai
2. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban Magyarországra történő belépése során - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.
(2) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatal népegészségügyi feladatai ellátásáról, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 385/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése alapján hatáskörrel rendelkező népegészségügyi feladatkörében eljáró, illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatala (a továbbiakban: illetékes járványügyi hatóság) által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy - ha az nem jelent járványügyi kockázatot - hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
3. § Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és
a) a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
b) a nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban,
c) a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban
kerül elhelyezésre.
4. § (1) A 3. § szerinti karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy - az (1a) bekezdésre figyelemmel - 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton - SARS-CoV-2 PCR teszt - vegyen részt a (2) bekezdés szerinti felmentés megadása érdekében.
(1a) Az (1) bekezdés esetében - az ott meghatározottak szerint - az első, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként - SARS-CoV-2 PCR tesztként - azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti esetben a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.
---->>----->>--<<-----<<----
3. A magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarországra történő belépésének szabályai
5. § Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be.
---->>----->>--<<-----<<----
7. A sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre történő belépés szabályai
11. § (1) Ha külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen való részvételét követően
a) magyarországi sportszervezetnek a sportról szóló törvény szerinti versenyzője, illetve sportszakembere vagy
b) a külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményen magyarországi sportszervezet általi - névre szólóan kiadott - meghívással, illetve delegálással részt vevő személy
lép be Magyarország területére, a 3. §-t a (2)-(5) bekezdés szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.
(3) A magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező (1) bekezdés szerinti személy esetében - a 3. § b) és c) pontjától eltérően, kijelölt karantén helyett - a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét kell hatósági házi karanténként kijelölni.
(4) A (2) bekezdés szerinti személy a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan között a sportszervezet által biztosított formában közlekedhet.
(5) A (2) és a (3) bekezdés szerinti személy a sportszervezet által szervezett edzésen részt vehet.
(6) Az (1) bekezdés szerinti személy esetében a 4. § (1) bekezdése szerinti, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - között 24 órának kell eltelnie.
12. § (1) A nem magyar állampolgár
a) a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője - ide nem értve a nézőt -,
b) a Magyarországon megrendezésre kerülő sportrendezvény hivatalos szervezője által, névre szólóan kiadott meghívólevéllel rendelkező személy,
c) a magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező
ca) versenyengedéllyel rendelkező versenyző,
cb) sportszakember, valamint
cc) a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy
Magyarország területére - a (2) bekezdés szerinti kivétellel - beléphet, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
(2) Az (1) bekezdés szerinti személy - az (1) bekezdéstől eltérően - akkor is beléphet Magyarország területére, ha a sporteseményt, a sportrendezvényt, illetve a kulturális rendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
12/A. § (1) A Magyarországon megrendezésre kerülő
a) nemzetközi sportesemény, valamint
b) kulturális rendezvény
nézője (a továbbiakban együtt: néző) - a (2) és (3) bekezdésben meghatározottak szerint - Magyarország területére beléphet.
(2) A néző Magyarországra történő belépése során
a) egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek a tűrésére köteles,
b) köteles bemutatni a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény megtekintésére feljogosító részvételi jegyet, és
c) a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
(3) Nem léptethető be Magyarország területére a néző, ha
a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg,
b) a (2) bekezdés b) pontja szerint a részvételi jegyet nem mutatja be, vagy
c) a (2) bekezdés b) pontja szerinti részvételi jegy hitelességével kapcsolatban kétség merül fel.
(4) Az (1) bekezdés szerint Magyarország területén tartózkodó személy köteles Magyarország területét a belépést követő 72 órán belül elhagyni.
13. § A Kormány kiemelt sportrendezvények kapcsán követendő járványügyi előírások vonatkozásában külön kormányrendeletet dolgozhat ki.
---->>----->>--<<-----<<----
10. Záró rendelkezések
---->>----->>--<<-----<<----
21. § Ez a rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.
---->>----->>--<<-----<<----
23. § Hatályát veszti
a) a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet,
/ 25 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.