A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 17., szerda
Hírek

Zólyomi Andrea | 2019.09.25, 09:50:00 | Utolsó módosítás: 2019.09.27, 16:59:00

Cimkék:

A nyár elmúltával ismét felpezsdült a versenyzés, így került megrendezésre a soron következő Kiskunfélegyházi bajnoki endurocross futam a béri sárdagasztás után.
 
 
A kiskunfélegyházi motorsport egyesület új helyszínen bonyolította le a verseny rendezését, nem megszokott körülmények között, a kiskunfélegyházi motocross pályán és a hozzátartozó Parkerdőben kialakított nyomvonalon zajlott a verseny.
 
Remek időjárási körülmények között, családias hangulatú versenynapot tudhatnak magukévá a szombati napon megjelentek. A szervezők komoly felkészüléssel és igyekezettel az adottságokat kihasználva kiváló nyomvonalú pályát alakítottak ki.
Minden megtalálható volt, amely nehezítette a motorozást. Főbb kihívást az épített extrém utca és az erdőt átszelő vasúti átjáró okozta, ahol az ügyesebbek átugratva abszolválták az akadályt.
 
Az eső hiánya nem vált előnyére a versenyzőknek, helyenként a por okozott nehézséget a látási viszonyokban, viszont a talaj ennek ellenére, fogós és jó tapadási lehetőségeket biztosított.
 
 
Az előkészített cross pályáról elrajtolva, az erdőbe érve a szűk nyomon, centiméterekre a fáktól versenytempóban száguldozva, óriási koncentrációt igényelt a versenyzőktől, hiszen a hibázás lehetősége, bármelyik pillanatban bekövetkezhetett.
A reggeli dermesztő hideg után, gyönyörű napsütéses idő fogadta a versenyzőket és a rájuk kíváncsi nézőket. A pálya körbe járásával itt-ott váratlan nézőket is lehetett felfedezni, köszönhetően a Parkerdő körüli turista nyomvonalaknak.
 
A verseny menetrendje a már jól megszokott időbeosztás volt, így a szülők izgalmára az 50 és 65 ccm-es ifi kategória kezdett. A 65 ccm-es kategóriában Horváth Zsombor # 199 diadalmaskodott, Németh Bálint # 109 és Katona Alex #123 előtt végezve. A velük egy időben versengő 50 ccm-es mini kategóriát a béri második helyezése után, győztesként kikerülő ifjabbik Vágó Norbert #150 nyerte, amellyel bajnoki esélyeit bebiztosította magának az ifi 50 ccm-es kategóriájában.
A pálya széléről elnézve a hozzátartozók, legfőképp az apákat említeném meg, az izgalomból fakadóan nagyobb csatát vívtak magukkal szemben a pálya szélén, mint versengő sarjaik.
 
A béri versenyt követően a mindkét futamban győztesként kikerülő Lakatos Máté # 129 revansot vett Hateier Botonddal szemben # 120, akik után Kádár Dominik # 116 állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A fiúk szép és látványos motorozást mutattak be a cross pályán a nézők számára.
 
A futamok közötti szünetekben a kitelepült vendéglátóhelyek biztosítottak lehetőséget a helyi étel különlegességek kipróbálására és hűsítők fogyasztására. Minden adott volt, amely maximálisan kiszolgálta a helyszínre érkezőket.
 
A jelenlegi pályaadottságok más erőfeltételeket biztosítottak az egy illetve két órás futamban résztvevők számára. A harmadosztályú futamban az abszolút elsőségért a fiatalabb generáció vívott nagy csatákat a rutinos kitartó szuperveterán versenyzők előtt. Mindössze 27 másodperccel megelőzve Hofmeister Dánielt # 814, Utasi Martin # 858 került ki győztesként, utánuk érkezett Liszka Roli #678 a mindent beleadok maga látványos és gyors motorozási stílusával.
 
 A nap zárását a két órás futamban résztvevők jelentették, ahol nem túl nagy létszámú, de annál erősebb mezőny gyűlt össze. Ő miattuk is érdemes volt közel a naplementéig várni, hiszen nagyon izgalmas, érdekfeszítő versengés volt látható. Egytől-egyig mindenki ádáz csatát vívott az ellenfelekkel vagy mást nem az akadályokkal.
 
 
A természetes elemekkel is megspékelt nyomvonal összes része nem kis izgalmakat nyújtott versenyzői és nézői szemszögből egyaránt. Ezeket a meglévő helyzeteket a jelenlevő fotósok és videósok kihasználva, nem mindennapi pillanatképeket készíthettek a helyszínen.
 
Szőke Márk # 795 számára a nem túl kedvező béri szereplés után, most sikerült magabiztos motorozásával megnyernie a két órás futamot. Közel 1,5 perces lemaradással Szatyina Gábor # 48 érkezett a célba, akik nyakába loholva az E1-es kategória bajnok esélyese Hertlik Donoven # 94 haladt át a cél vonalon.
 
 
Különlegességként írnám le, hogy az abszolút eredmény tekintetében, három különböző stílusban motorozó és különböző kategóriában részt vevő versenyző foglalhatta el pozíciójukat a dobogón, így képviselve mindegyik kategóriát.
 
Az endurocross bajnokság lassan a végéhez közeledik és egyetlen egy futam, a Királyválasztó lesz az utolsó, ahol még mindenki bizonyíthat, mégpedig a hírhedt piliscsévi versenypályán. Addig is lehet már kalkulálni, ki hogyan áll a bajnokság tekintetében!
 
szöveg: Brenner Ádám
fotó: Vadas Mária
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.