A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 19., péntek
Hírek

Zólyomi Andrea | 2020.09.09, 09:57:00 | Utolsó módosítás: 2020.09.09, 10:11:00

Cimkék:

A nyár elrohanásával, igaz a motorsportban nyári szünet nélkül telt az elmúlt időszak, szeptember első hétvégéjén újra nyeregbe pattanhattak a motorosok, még pedig Kiskunfélegyházán, ahol idén versenyrendezés tekintetében dupláznak a rendezők.

Így hát folytatódott a CL4 Offroad Motorosiskola Endurocross bajnokság és megrendezésre került a 3. fordulója.
 
 
Sokak számára nem volt idegen a helyszín, mert június elején már járt itt a mezőny java része, amikor meghívásos endurocross versenyt tartott a KMSE egyesület a kiskunfélegyházi motocross pályán és a hozzá kialakított enduro nyomvonalon, amit az országos bajnoki futamra kiegészítettek a hátsó és a főúttal párhuzamosan futó erdei részekkel.
 
A délelőtti órákban kellemes temperatúra fogadta versenyzőket és nézőket egyaránt, a legfiatalabb versenyzőkre szuper módon előkészített pálya várt némi extrém akadállyal megnehezítve az útjukat.
 
 
Csodadolog volt látni az 50, 65 és 85 ccm3-es kategóriában indulókat, hogy milyen nagy létszámban voltak jelen, ezen túl menően a lelkes csatájukat, amit vívtak a pályán egymással és az akadályokkal.
 
Körről-körre ment az adok-kapok, hajtották egymást, végül az első futamban a 65 ccm3-es kategóriával vegyítve, az ifi 50ccm3-es kategóriában ifj. Bohuslav Radek #144, majd a második futamban pedig ifj. Vágó Norbert #150 került ki győztesként, így a nap végére is az ifjabbik Norbert állhatott fel a dobogó legfelső fokára, kis Radek #144 és ifj.Turányi Norbert #138 előtt.
 
 
Az első futamban még csak tapogatózva ám, de a másodikban már magas előnnyel zárt Horváth Zsombor #199 és szerezte meg az első helyet a 65 ccm3-es motorosok között, akit Szántó Alex #148 igyekezett utolérni, ami az első futamban csak egy híján múlt, hogy nem jött össze. Mögöttük jócskán lemaradva, de kitartóan, Földi Bence #188 igyekezett és érte el a 3. helyezést.
 
 
Azt kell, hogy mondjam, az utánpótlás 85ccm3-es kategóriájában rekordszámmal álltak a rajtrácsra, még pedig 16 fővel, ahol Kovács Dóra #175 képviselte a női nemet a Lady kategóriában.
 
 
Az első futamot megnyerő Kádár Dominik #116 végzett az összetett első helyen, Hateier Botond #120 előtt, aki a rajtban bent ragadva igyekezett felzárkózni, de a rajt utáni elnyújtott balos kanyarban a feszített tempójának következtében elcsúszott, amivel a vezető pozíciója is.
 
 
Viszont a 2. futamban revansot vett magával szemben, ahol sikerült neki megnyernie a futamot. Pontszerzés szempontjából az itt megszerzett első hely jól jött neki, de összetettben a legnagyobb kupát Dominiknak #116 sikerült haza vinnie. Utánuk kiegyensúlyozott teljesítménnyel az Ocsovay család legfiatalabb versenyzője, Ocsovay Richárd #113 végzett.
 
Természetesen a futamok között mindenkinek jutott kis idő a szusszanásra, míg a másik osztály versenyzői rótták a köröket, a nézők pedig a büfé sor előtt a fák árnyékában tudtak hűsölni akár.
 
Szükség volt rá, mivel a nyári meleg nem maradt el ezen a versenyen se, aminek köszönhetően a pálya állapota is romlott és az erdei részen rendkívül poros volt mély nyomokkal telitűzdelve, itt-ott már veszélyesessé válva, ha a pilóták feszített tempóban igyekeztek menni.
 
Már a harmadosztálynak se volt egyszerű a futam, rendesen felkavarták a versenyzők egymásnak a port, amellyel csökkent a látási viszony, aki mer, az nyer alapon lehetett helyenként jobb pozíciót elérni.
 
 
Ez most sem történt máshogy, eljött az idő és fordult a kocka, hogy a legkitartóbb szuperveteránok, most az abszolút előkelő helyeket átadták a fiatalabb generációnak.
 
A tavalyi évet még a 85ccm3-es kategóriában eltöltő, idén pedig már nagyobb köbcentire átülve remekelő Lakatos Máté #129 és Zábrádi Tamás #656 egymással másodpercekre menő küzdelmet vívva, az abszolút 2. és 3. helyet szerezték meg Hock Tamás #898 mögött, akinek sikerült „eszeveszett” gyors tempójával felzárkózni és bejönni az első helyre.
 
Az első helyért cserébe áldozatot hozva volt a leggyorsabb, a felvezető körön a rosszul beállított hátsó féke okozott problémát, túl forrósodott, amit persze a rajtig abszolváltak.
 
A király kategóriának nevezett 1. és 2. osztályú futamok hoztak izgalmakat, főleg az első futamban, viszont sok pilótán látszódott már, hogy a pálya és az időjárási körülmények nehézzé tették a versenyzésüket és kevésbé tudtak már versenytempót produkálni.
Ez persze nem volt igaz Szőke Márkra #95, aki ínhüvelygyulladása ellenére nem talált legyőzőre és behúzta az első helyeket a Shercoval. Másodikként zárt az endurocross fenegyereke Hertlik Donoven #94, az elmúlt évek 1. osztály E1-es kategória bajnoka.
Az első futamban az él menőket követve szorosabb csata zajlott egy percen belüli hatótávolságon az első hat helyen, mikor még jó formában voltak a versenyzők és persze nem jött közbe technikai probléma.
 
 
Harmadiknak hozta be Bezdány Béla #55 a Shercoját, a már rengeteg és különböző versenyt megjárt veteránban induló Nagy Péter #201 előtt. Utánuk ért célba 5. és 6. helyen a legrégebb óta egymással versenyző örök rivális, de mégis barátként egymásra tekintő és egymással fej-fej mellett küzdő Brenner Ádám #29 és Kubik Richárd #54.
 
A második futamra az abszolút sorrendek átrendeződtek, kivéve Márk #95 és Donoven #94 között, Nagy Petinek #201 sikerült feltörekednie magát a 3. helyre, Bezdány Béla #55 elé, míg az 5. és 6. helyre célba érkezett Lami Tamás #36 és a szintén veterán kategóriát képviselő Molnár Krisztián #203.
 
 
Ezen a nehéz futamon túl, sok idő nem marad motorozás nélkül, hiszen egy hétre rá ismét összemérhetik magukat a versenyzők és hajthatnak a bajnoki pontokért, a Nagytarcsán megrendezésre kerülő negyedik Endurocross bajnoki futamon, ahol szintén néző csalogató látványos elemekkel tarkított pályán versenghet a mezőny. Hamarosan találkozunk!
 
Fotók: Vadas Mária
Írta: Brenner Ádám #29
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.