A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2021. május 07., péntek
Hírek
/ 180 oldal

Zólyomi Andrea | 2021.05.06, 13:01:00 | Utolsó módosítás: 2021.05.06, 13:01:00

Cimkék:

2021. május 1-től a sporttevékenység gyakorlása, sportesemények látogatása a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 484/2020-as kormányrendelet), valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata kapcsán a sportrendezvényekre vonatkozó egyes szabályokról szóló 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendeletben szabályozott.
 
A versenyző (életkorától függetlenül) és az őt felkészítő sportszakember mentesül a védettségi igazolvány bemutatásától.  
 
Sportszakembernek nem minősül a versenyző kísérője, családtagja.
 
Sportlétesítményben versenyzés vagy edzés céljából a versenyző és felkészítője a nap bármely órájában, a tizennyolc év alatti versenyző és felkészítője reggel öt és éjjel 11 óra között lehet tartózkodni.
 
A sportlétesítménybe való beléptetést megelőzően a versenyző a versenyszerű sportoló minőségét, valamint az őt felkészítő sportszakember e minőségét igazolja.
 
A sportrendezvények nézőként való látogatása, a sportlétesítmények használata nem versenyzők (tehát MAMS versenyzői licenccel nem rendelkezők) számára is lehetségessé válik a módosítások hatályba lépésével, ha koronavírus ellen védett személynek minősülnek. Koronavírus ellen védett személy az, aki ezt a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány) bemutatásával igazolja.
 
A sportrendezvényen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy abban az esetben vehet részt, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb este 11 óra.
 
A sportrendezvény szervezője, alkalmazottja köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát a 484/2020-as kormányrendeletben meghatározott módon nem igazolja.
 
A sportrendezvényen foglalkoztatott személy számára - ide nem értve a sportrendezvény esetében a versenyzőket és az őket felkészítő sportszakembereket - a maszkhasználat szabályait a sportrendezvény szervezője határozza meg azzal, hogy
a) a sportrendezvényen foglalkoztatott személy - ide nem értve a sportrendezvény esetében a versenyzőket és az őket felkészítő sportszakembereket, valamint a kulturális esemény esetében a fellépőket -, ha a koronavírus elleni védettséget a 484/2020-as kormányrendeletben meghatározott módon a szervező felé nem igazolja, köteles a sportrendezvény befejezéséig maszkot viselni,
b)a maszkhasználatot nem tilthatja meg.
 
 
A sportrendezvényen nézőként tartózkodó koronavírus ellen védett személy és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nem köteles maszkot viselni.
 
A sportrendezvény (a MAMS versenynaptárában szereplő, MAMS versenyrendszeréhez tartozó verseny, valamint a regisztrációs verseny) tehát megtartható nézőkkel, ha azok rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.
 
Résztvevő lehet az, aki rendelkezik licenccel, vagy regisztrációs verseny esetén az is, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Zólyomi Andrea | 2021.05.05, 12:23:00 | Utolsó módosítás: 2021.05.05, 12:23:00

Cimkék:

MEGHÍVÓ
 
A Magyar Motorsport Szövetség Elnökségi ülése:
 
Időpont: 2021. május 12. 11h
Helyszín: Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.
 
Napirendi pontok:
  1. Alapszabály módosítás (javaslat a közgyűlés részére)
  2. Tagsági jogviszony felmondása (javaslat a közgyűlés részére)
  3. A sportág szakmai tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása (javaslat a közgyűlés részére)
  4. A Szövetség 2020. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadása (javaslat a közgyűlés részére)
  5. 2020. évi közhasznúsági melléklet elfogadása (javaslat a közgyűlés részére)
  6. 2021. évi szakmai terv elfogadása (javaslat a közgyűlés részére)
  7. 2021. évi pénzügyi terv elfogadása (javaslat a közgyűlés részére)
  8. Elektronikusan meghozott határozatok megerősítése
  9. Egyebek
 
A hatályos SZMSZ alapján az Elnökség üléseinek munkájában az elnökség tagjai, valamint a meghívottak vesznek részt. Az érdeklődők csak az elnök, vagy az ülést levezető elnökségi tag engedélyével nyilváníthatnak véleményt.
Budapest, 2021. május 5.
                                                                                                                                                                                                                                 Hermann Henrik sk.                                                                                                                         
elnök

A H-Moto Team élversenyzője két napon keresztül tesztelt Navarrában, az ESBK következő versenyhétvégéjének helyszínén

Zólyomi Andrea | 2021.05.03, 11:06:00 | Utolsó módosítás: 2021.05.03, 11:06:00

Cimkék:

A lehető legeredményesebben kezdte meg, és a köridők alapján legalább ilyen szinten folytatta a 2021-es szezont a H-Moto Team élversenyzője. Kovács Bálint a cseh New2Project csapat vadonatúj Yamaha R1-esének nyergében két napon keresztül tesztelt azon a navarrai pályán, ahol május 15-16-án áll ismét rajthoz a Spanyol Superbike Bajnokság Open 1000 kategóriájában. A mostani edzéseknek köszönhetően minden esély megvan arra, hogy a jerezi kettős győzelem után ismét ott legyen a legjobbak között.

 

 
Ennél jobban nem is kezdhette volna a 2021-es idényt Kovács Bálint, ugyanis a jerezi szezonnyitón a H-Moto Team 19 éves versenyzője mindkét futamot megnyerte a Spanyol Superbike Bajnokság (ESBK) Open 1000 kategóriában. Bálint – aki idén teljes szezont teljesít a cseh New2Project által felkészített vadonatúj R1-es Yamahával – remek szereplésével máris 14 pontos előnyre tett szert összetettben. A 19 éves motoros igencsak bizakodva várja a május 15-16-i navarrai folytatást. Mindez nem véletlen, hisz Bálint éppen Navarrában tesztelt két napon keresztül, és az ott elért köridők alapján a lehető legpozitívabban várhatja az ESBK következő versenyhétvégéjét.
 
 
Miután ezelőtt sosem köröztem a navarrai aszfaltcsíkon, így a csapatommal egyeztetve részt vettünk egy kétnapos teszten. Miután itt lesz az ESBK következő versenyhétvégéje, fontos volt az, hogy ne a hivatalos szabadedzéseken kelljen megismernem a pályát, illetve ne ott keresgéljük a motor alapbeállításait. Utólag csak azt mondhatom, a lehető legjobb döntést hoztuk, ugyanis egyrészt az időjárás is kedvezett nekünk, másrészt sikerült egyre jobb és jobb köröket teljesítenem. Megvan a jó tempóm immár erre a pályára, ráadásul sikerült egy olyan beállítást találnunk, amire a körideimmel együtt már bőven alapozhatok majd nem egészen két hét múlva. Mondhatni, megtaláltuk a tökéletes alapot a folytatásra, a szabadedzéseken már csak a finomításokon lesz a hangsúly. A legjobb köridőm nagyon közel van a tavalyi dobogósok idejéhez, így nem titkolom, igencsak bizakodva várom a navarrai versenyhétvégét” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
A Spanyol Superbike Bajnokság pontversenyének állása
 
Open 1000 kategória
 
1. Kovács Bálint 50 pont, 2. Ville Valtonen (finn, BMW) 36 pont, 3. Roberto Blazquez (spanyol, BMW) 29 pont, 4. Francisco Alonso (spanyol, Kawasaki) 22 pont, 5. Marc Miralles (spanyol, BMW) 20 pont, 6. André Pires (portugál, Yamaha) 20 pont.
 
 
fotó: H-Moto Team

Zólyomi Andrea | 2021.04.29, 11:30:00 | Utolsó módosítás: 2021.04.29, 11:30:00

Cimkék:

A Hungarian Racing Engineering Team sikeres téli felkészülést tudhat a háta mögött, ezt a tesztjeik eredményei is alátámasztják. Innen már nincs megállás, 2021-ben a négy fiatal versenyzővel az IDM, azaz a Nemzetközi Német Motoros Bajnokság Supersport 300-as kategóriájában állnak rajthoz április végétől.
 
fotó: Kőházy Tamás
 
A magyar versenycsapat nevezése nem csak azért komoly hír, mert egyszerre négy versenyzőt is indítanak, hanem mert a csapat mérnöki- és szerelőbázisának jelentős hányadát teszik ki a MAMI Magyar Motorkerékpár Technikum és Szakképző Iskola versenyszerelő diákjai és a Győri Széchenyi István Egyetem versenyszakmérnök képzés hallgatói. A HRE Team ugyanis egy oktatócsapat, ahol a diákok tényleges versenyhelyzetben mélyíthetik el a tudásukat, természetesen folyamatos tanári irányítással. A csapat négy versenyzője is a MAMI Technikum tanulója. Céljuk tehát, hogy ne csak gyors utánpótlásversenyzőket neveljenek a magyar motorsport számára, hanem olyan képzett szakembereket (versenymérnököket és versenyszerelőket) is, akik a pályájukat már versenyhelyzetben gyűjtött tapasztalattal kezdhetik meg.
 
„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy itt tartunk. Csapat-szinten és a versenyzők edzettségét tekintve is elértük azt, hogy bártan mertünk nevezni egy nívós nemzetközi bajnokságba. Kihívás lesz, ez nem kérdés, de készek vagyunk a legjobbat nyújtani és biztos vagyok benne, hogy meg fogunk felelni az elvárásoknak. – mondta Lévay Károly, a HRE Team csapatfőnöke. – Nagy eredmény volt már az is, múlt ősszel, hogy egy Hungaroring-i pályanapra egy olyan stábbal állhattunk ki, ahol összesen három gyakorlott versenyszerelő, szakmérnök segített, a többiek mind a versenymérnöki és a technikusi képzés hallgatói voltak. Közösen biztosítottuk a hat motor felügyeletét, sőt, kivétel nélkül az összes versenyzőnk meg is döntötte a saját pályarekordját aznap.”
A csapat négy, tizenöt éves versenyzőt indít az IDM-ben; Kardos Gergőt, Oláh Barnabást, Surányi Balázst és Számadó Mátét, akik a mezőny legfiatalabbjai között lesznek. Mindannyian Kawasaki Ninja 400 nyergében állnak rajthoz a bajnokság SSP 300-as kategóriájában, 27 másik induló ellen.
 
fotó: kőházy Tamás
 
A fiúk téli felkészülését és erőnléti edzéseit Máriás Bence, erőnléti edző és egészségfejlesztő vezette, aki egyaránt hangsúlyt fektetett az kondicionális és a mentális készségek fejlesztésére is. Az edzőtermi edzések mellett a MAMI Technikum profi versenyszimulátorán élesítették a versenyzők reflexeit, de ha a vírushelyzet úgy kívánta, kreatívan, például teljesítménytúrázással javítottak az állóképességen és a kitartáson. „A sok nehézség ellenére sikerült a tervezett felkészülési programunk szerint haladni, ami egyaránt tartalmazott fizikális és mentális felkészítést. Rengeteg munka áll mögöttünk, úgy gondolom a versenyzők felvették a nemzetközi elit színvonalat fizikális szempontból. Izgatottan várjuk a versenyeket, amik nagyon jó fejlődési lehetőséget biztosítanak majd. Én azt várom, hogy nyitottak legyenek, építsék magukat folyamatosan minden helyzetben, ne az eredményre koncentráljanak hanem a teljesítményükre, próbálják kihozni magukból a legtöbbet, mert nagyon sok van bennük, végül pedig meglátjuk ez mire lesz elég. A versenyzőknek gratulálok az eddigi munkájához, nagyon jó úton haladunk.” – foglalta össze a fiúk edzője.
 
fotó: HRE Média
 
Az év legelejétől kezdve a versenyzőknek Zsigovits Norbert (SuperEnduro VB futam győztes, német bajnok) tartotta az offroad edzéseket. Itt fejlesztették az egyensúly-érzéküket, gyakorolták a precíz, pontos motorkezelést, megtanultak alkalmazkodni a változó időjárási és tapadási viszonyokhoz. Az ügy szinergiáját jelzi, hogy „Zsigó” jelenleg a MAMI Technikum végzős tanulója!
 
A HRE Team március utolsó hetében a RabócsiRingen, Kawasaki SSP300 versenymotorokkal tartott tréninget. A versenyzők felkészítésébe itt már Sebestyén Péter (WSBK SSP600) is segítette a csapat munkáját. Peti nagyszerű munkát végzett, igazi profi mentorként hamar megtalálta a közös hangot az ifjakkal. Közreműködésével a versenyzők könnyebben találták meg az ideális íveket, sorra javították a legjobb köridőket. Peti a motorokat is tesztelte, tapasztalatával segített megtalálni, hogy milyen beállításokkal érdemes gyakorolniuk. Emellett számára is jó edzés volt ez a kétnapos motorozás.
 
fotó: HRE Média
 
Néhány fontos alkatrész viszont csak április végére érkezett meg a csapathoz, ezek megismeréséhez a gyors szerelések után az EuroRingen fogtak neki. A csapat beszámolója alapján egyértelmű, hogy a szezonban rengeteget fog segíteni nekik a vb-s elektronika és a versenyzőiknek is hasznos, hogy megtapasztalják, milyen hatása van a motorokon történő változtatásoknak. A tesztnapokon értékelték a téli felkészülésüket, és, mint Lévay Károly elmondta nagyon elégedettek. „A teszek egyértelműen megmutatták, hogy jó irányba haladtunk a tél során, rengeteget fejlődtünk, de természetesen még bőven van fejlődési lehetőség előttünk. – foglalta össze a csapatfőnök. – Ahogy mindenkit, minket is hátráltatott a járvány. Máriapócson sem tudtunk teljes létszámmal megjelenni, versenymérnökeink betegsége és a speciális versenyalkatrészek beszerzésének lassúsága pedig a motorok felkészítését is megnehezítette. Ennek ellenére, vagy pont emiatt vagyunk nagyon büszkék a csapat eddigi teljesítményére és bizakodunk a továbbiak tekintetében. A céljainkra fókuszálva tudjuk folytatni a felkészülést és edzéseinket a versenyszezon megkezdéséig.”
 
fotó: HRE Média
 
A HRE Team az IDM futamai előtt további tesztnapokkal készül, főleg úgy, hogy a május első hétvégéjére tervezett első futam a járványhelyzet miatt törlésre került a versenynaptárból. Az első versenyre így május a németországi Oschersleben kerül sor május 20.-23., ezt követően pedig négy ország versenypályáin követhetik őket figyelemmel a magyar szurkolók.
 
Az IDM versenynaptára az idei évben a következőképpen alakul:
04.30 - 05.02. Lausitzring - ELMARAD
05.20 - 23.      Oschersleben
06.11 - 13.      Most
07.23 - 25.      Schleiz-Dreieck
08.13 - 15.      Assen
08.27 - 29.      Red Bull Ring
09.24 - 26.      Hockenheim

Zólyomi Andrea | 2021.04.28, 16:13:00 | Utolsó módosítás: 2021.04.28, 16:13:00

Cimkék:

Magyarország Kormánya a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 194/2021-es Korm. rendelet) a védelmi intézkedések lazításáról döntött. A rendelet a jelen tájékoztató közzétételekor még nem hatályos, a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba, tehát rendelkezéseit attól a naptól lehet alkalmazni, mihelyt azt a belügyminiszter a Magyar Közlönyben közzétett határozatában megállapítja.
 
A sporttevékenység gyakorlása, sportesemények látogatása a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: 484/2020-as kormányrendelet) szabályozott, annak a 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendeletben megállapított, tehát biztosnak mondható várható változásait mutatja be a jelen tájékoztató.
 
A sportrendezvények nézőként való látogatása, a sportlétesítmények használata nem versenyzők (tehát MAMS versenyzői licenccel nem rendelkezők) számára is lehetségessé válik a módosítások hatályba lépésével, ha koronavírus ellen védett személynek minősülnek. Koronavírus ellen védett személy az, aki ezt a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány) bemutatásával igazolja.
 
A sportrendezvényen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy abban az esetben vehet részt, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb este 11 óra.
 
Sportlétesítményben versenyzés vagy edzés céljából reggel öt és éjjel 11 óra között lehet tartózkodni.
 
A sportrendezvény szervezője, alkalmazottja köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát a 484/2020-as kormányrendeletben meghatározott módon nem igazolja.
 
A sportrendezvényen foglalkoztatott személy számára - ide nem értve a sportrendezvény esetében a versenyzőket és az őket felkészítő sportszakembereket - a maszkhasználat szabályait a sportrendezvény szervezője határozza meg azzal, hogy
a) a sportrendezvényen foglalkoztatott személy - ide nem értve a sportrendezvény esetében a versenyzőket és az őket felkészítő sportszakembereket, valamint a kulturális esemény esetében a fellépőket -, ha a koronavírus elleni védettséget a 484/2020-as kormányrendeletben meghatározott módon a szervező felé nem igazolja, köteles a sportrendezvény befejezéséig maszkot viselni,
b)a maszkhasználatot nem tilthatja meg.
 
A sportrendezvényen nézőként tartózkodó koronavírus ellen védett személy és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nem köteles maszkot viselni.
 
A sportrendezvény (a MAMS versenynaptárában szereplő, MAMS versenyrendszeréhez tartozó verseny, valamint a regisztrációs verseny) tehát megtartható nézőkkel, ha azok rendelkeznek védettségi igazolással.
 
Résztvevő lehet az, aki licenccel rendelkező versenyző vagy regisztrációs verseny esetén az is, aki rendelkezik védettségi igazolással.
 
Hermann Henrik
elnök
/ 180 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.