A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

Zólyomi Andrea | 2019.09.11, 10:16:00 | Utolsó módosítás: 2019.09.11, 10:16:00

Cimkék:

A hosszas nyári szünet után nagy elánnal várta a hazai endurocross mezőnye ezt a hétvégét, hogy a nyári pihenő után újból megmérkőzhessenek. Az időjárás túltett mindenen és könnyedén elfelejtette a versenyzőkkel az elmúlt hetekben megtapasztalt nyári kánikulát.
 
 
Nem történt ez másként, megkezdődött a szombati versengés, szokás szerint a mini, majd az őket követő ifi futam volt porondon száraz körülmények között. Az első és második ifi futam között, nagyot hajrázott a harmadosztály mezőnye is, szintén eső mentesen, de már javában lógott az eső lába.
 
A harmadosztály mezőnyében Molnár Bence # 759 Gasgassal végzett abszolút elsőként, a sok-sok versenyt megjárt szuperveterán Buchvald Jani”bácsi” # 224 és Tóth Laci”bácsi” # 200 előtt.
 
Miután lezajlott az egy órás és az ifik második futama megérkezett a beígért égi áldás. Hozzátartozik, hogy ígérték is az esőt a mai nap folyamán, de mindenki bízott benne, hogy a késői órákban csak a futamok végén érkezik meg. A valóságban nem így történt, az ifi futam végén megérkezett, ezzel teljes mértékben átszabta az elképzelt gondolatmenetet. Ízig-vérig ádáz csatát kellett vívniuk a természet adta lehetőségekkel a versenyzőknek, de ennyire ne is rohanjunk előre.
 
 
Először is, emlékeim szerint a 2016-ban rendezendő ec után, 3 év elteltével tért vissza ismét Bérre a mezőny. Tudniillik ez a helyszín maga a paradicsom, igazi endurós vonásokat rejt magában. A természeti lehetőségeket, patak meder, sziklás feljárók, természeti nehézségek mellett a rendező megújult nyomvonallal és új extrém akadálysorral várta az ideérkezőket. Fektetett gumisor, kőágy, illetve vasúti talpfa és dupla konténer felhasználásával alakítottak ki látványos pályaszakaszt, amely mellé biztosítottak egy hosszabb elkerülőt is, amelyet a 2 órás futamban gyakorlatilag a felvezető kör után mindenki használni kényszerült.
 
A nedves körülmények annyira átszabták a porondra szánt játszmát, hogy a 2 órás futamot idő előtt, a verseny 75%-nál le is intették. Ugyanis történt ez meg az….
 
Megváltoztak az erőviszonyok, a pálya teljes mértékben kőkemény endurós nyommá alakult, így az amúgy sem túl népes mezőny megtizedelődött. Voltak, akik mások segítségével tudták abszolválni a pálya nehezebb szakaszait, akadtak olyanok is, akik egy-két kör után feladni kényszerültek a versenyt. Ami nem is csoda, hiszen a sártól nehezen forgó kerekek is megnehezítették a pályán való közlekedést.
 
 
Ettől is szép ez a sportág, ennek köszönhetően a bajnokság állása két futammal a szezon vége előtt még nem eldőlt és a jelenlegi eredményeknek köszönhetően változhattak a pontállásbeli erőviszonyok is. A két órás futamot abszolútban Radek Bohuslav # 206 nyerte, utána érkezett nem mindennapos teljesítménnyel Jánosi René # 31, majd a dobogó legalsó fokát pedig a rajtban eleső Szőke Márk #7 95 foglalta el.
 
Sokak számára nem úgy sült el ez a hétvége, ahogy tervezték viszont a Bohuslav család büszkén távozhatott a helyszínről, ugyanis az ifjabbik Bohuslav, Radecek # 144 apja nyomdokait követve, ifj. Vágó Norbert #150 előtt diadalmaskodott és megnyerte a Mini kategóriát.
 
Az 85 ccm-es kategóriában a Lakatos fivéreket megelőzve Hateier Botond # 120 szerezte meg a győzelmet mindkét futamban. Ebben a futamban történt egy szerencsétlen esés is, aminek a kimenetele szerencsésen végződött, de óva intő a jövőben. Ifjabbik Kutics Attila # 153, aki két másik versenyző társával való versengés közepette elugratás közben keresztbe leérkezve a földre került, és a mögötte érkező versenyző sajnálatos módon áthajtott a fején, ami következtében eltört a sisakja és koordinációs problémát szenvedett, így a második futamot ő sem tudta teljesíteni. Viszont vannak a jó barátok, Lakatos Máté # # 129 beérve őt, megállt és azonnal segítséget kért a részére.
 
A versenybeszámoló mellett fontos azt is megemlíteni, hogy a szombati napot vegyes érzelmekkel zárhatták a kilátogatók, ugyanis pár nappal ezelőtt ismét eltávozott közülünk az egyik versenyzőtársunk, 46 éves korában Balogh Tibor a Karancs MSE versenyzője, az ő tiszteletére az egy órás futam előtt tartottak megemlékezést. Isten nyugosztalja.
 
 
A szomorú hírt a két órás futam előtt pedig egy örömteli esemény váltotta fel, mégpedig Halőrünk, azaz Apró Péter # 227 a lehető legmegfelelőbb időben ünnepelhette az 50. születésnapját. Hiszen akkor kell ünnepelni, mikor a legjobban esik, ez a gyakorlatban is megvalósulni látszott!
 
 
A béri verseny talán jobban kedvezett az endurósoknak, viszont a bajnokság következő állomása szeptember 21-én, Kiskunfélegyházán várja a versenyezni vágyókat. Ezek után kicsit crossosabbra vesszük a figurát. 
 
Írta: Brenner Ádám # 29
fotó: Vadas Mária
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.