A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 16., kedd
Hírek

Zólyomi Andrea | 2020.12.03, 19:37:00 | Utolsó módosítás: 2020.12.04, 17:33:00

Cimkék:

Interjúnkban egy olyan motorkerékpáros iskolát fogunk bemutatni amely az egyik-, ha nem a legeredményesebb sport műhellyé nőtte ki magát napjainkra.
 
Kérdéseinkre ifj. Kerner László válaszolt, a KRNR Motorsport Akadémia alapítója, vezetőedzője.
 
 
Az idei szezon lett az eddigi legsikeresebb évetek, ha jók az információim, de ne rohanjunk ennyire előre. Beszéljünk a kezdetekről:
 
Mikor abbahagytam a versenyzést 2012-ben, azzal szembesültem, hogy igazából semmi jövőképem nincs az addigi végzettségeimmel.
Továbbra sem érdekelt semmi más, mint amit 18 éve csináltam: a sport.
Viszonylag gyorsan került előtérbe korábbi titkolt vágyam: motocross edző akartam lenni.
 
Kevés kivétellel, de már akkor is Dunát lehetett rekeszteni az önképzett edzőjelöltekkel, ami megerősített abban, hogy más utat válasszak.
 
Mindig felnéztem edzőmre, korábbi tanáraimra és csak hab a tortán, hogy a tanári pálya is céljaim kereszttűzébekerült végül.
 
Kivételes módon eszemben sem volt kiállni a pálya szélére vizet prédikálni, mélyreható tanulmányok nélkül.
 
A sportban szerzett hazai és nemzetközi tapasztalatok elengedhetetlenek, de önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy valaki eredményes és hiteles edző legyen.
 
 
Mégis milyen megoldást találtál akkor?
 
Nem mást vettem célba, mint a testkultúrával legmagasabb szinten foglalkozó intézmények egyikét.
Felvételiztem a Nyugat-magyarországi Egyetem Sporttudományi Intézetébe.
 
Testnevelő-edző szakos hallgató lettem, ahol magas szinten folyt a sportelméleti, pszichológiai, pedagógiai, anatómiai tanok oktatása, és még hosszasan lehetne sorolni az értékes tárgyakat.
 
Ezek hátterében a saját motoros iskolámat is elkezdtem hát felépíteni. Az első tanítványok ismerősök, korábbi szurkolók, barátok közül kerültek ki, és már az első közös év után egészen jó eredményeket értek el.
 
 
Kíváncsivá tettél! Mi történt ezután?
 
Az első diplomám megszerzése után egyből elhelyezkedtem egy általános-, majd később egy középiskolában is testnevelőként. Délelőtt iskolában tanítottam, délután és hétvégente pedig a motoros foglalkozásokat csináltam. 
 
Mindeközben újabb diplomát szereztem az ELTE mesterszakán és motorsport edzői végzettségre is szert tettem, így ma már hivatalosan bejegyzett vállalkozásként üzemeltetem az akadémiánkat. 
 
 
Mit jelent a fejedelmi többes?
 
Az akadémia nem én vagyok.
A benne lévő tanítványok eredménye és bizalma nélkül semmit nem érne az egész. Még ha közhelyesen is hangzik, az akadémia mi vagyunk.
 
Egyedülállóan jó a légkör szülők és gyerekek, felnőtt sportolók között, gond nélkül illeszkedik be bárki a közösségünkbe.
 
Kárpótol Téged valamilyen szinten a tanítványaid eredménye abban, hogy már nem versenyzel?
 
A sport egy drog. Függő voltam versenyzőként és edzőként is az vagyok. 
 
Jobban izgulok a tanítványaim miatt a rajt előtt, mint mikor még én magam álltam a rajtgép mögé. Ott vagyok velük a hazai és külföldi versenyeken szintúgy. A sikert és a kudarcot is együtt éljük meg. 
 
Szóval igen, kárpótol. Nagyon is. 
 
Mi zajlik pontosan a kulisszák mögött?
 
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt itt néhány mondatban ki lehetne fejteni, de döntően általános- és speciális képességfejlesztés zajlik személyre szabottan, a fő hangsúlyt pedig a hibajavításra fektetem. 
 
Legutóbbi írásművemben egyébként közel száz oldalban boncolgatom az utánpótláskorú motocross versenyzők módszertani felkészítésének kérdéseit. 
 
Csak a versenysport és az utánpótlás?
 
Dehogy. Kis és nagy csoportos foglalkozások is zajlanak egyaránt igen változatos helyszíneken, ahol a kezdő, amatőr és profi sportoló is megtalálja a számítását, legyen az gyerek, felnőtt, fiú vagy lány motoros.
 
Úgy gondolom egészen komplex és egyedi módon zajlik a tehetséggondozás nálunk az életkori sajátosságok figyelembevétele mellett.
 
 
 
Munkatársakkal is dolgozol?
 
Alapjába véve egyedül tartom magukat a foglalkozásokat és készítem a személyreszabott, integratív és sportág specifikus edzésterveket.
 
Különös hangsúlyt fektetek a pályatesztek mellett a laboratóriumban zajló antropometriai és terhelésélettanivizsgálatokra is, hisz ez alapján zajlik több versenyző esetében az átfogó edzéstervezés.
Így illeszthető aztán a mikro-, mezzo-, makrociklusba, végül a teljes éves programba egy kiragadott edzésnap.
 
Az eredmények kiértékelésében nyújt elengedhetetlen segítséget dr. Ihász Ferenc professzor, aki magát a labortesztet is végzi. Ezenkívül egyes versenyzőknél sportpszichológus szakember is bevonására került.
 
Ez a sokrétűség lehet a titok? Nevezhetjük ezt a sikered kulcsának? 
 
Nincs titok. A kulcs pedig igen: a komplexitás és a lehetőség maga, ami bárki előtt ott van a tudásának fejlesztésére, majd a megszerzett tudás alkalmazására.
 
Nekem továbbra is van egy elég erős tudásvágyam és épp ezért vagyok jelenleg is ott ahol lehetőségem van fejlődni. A Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájának hallgatója vagyok, a kutatási területem pedig mi más is lehetne, mint a motorsport. (Technikai és csapatsportok pszicho-fiziológiai vizsgálta)
Számos tudományos kutatást végzünk motorversenyzők bevonásával.
 
Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy folyamatosan ott legyek a külföldi, nemzetközi versenyeken ahol nyitott szemmel járok és monitorozom, hogy hol is tart jelenleg a sport az országhatáron túl. Aki ezt nem teszi meg időközönként, az korlátok közé zárja magát. 
 
 
 
Kik azok akiknek köszönheted, hogy így alakult az életed a sportban?
 
Mindenek előtt Szüleim és Nagyanyám, tanáraim, edzőim idősebb és ifjabb Németh Kornél, akik nélkül biztosan nem tartanék itt. 
 
Beszéljünk végre eredményekről is!
 
Évről évre jelen vagyunk az év végi díjátadó gálákon nem csekély sportolói létszámmal, és nem csak motocrossban, enduro sportban is. 
 
Az elmúlt években sem volt hiány bajnoki címekben és számos dobogós helyezést is magukénak tudhattak tanítványaim. 
 
Az idei év szenzációs sikereket hozott.
Öt bajnoki címet szereztek a KRNR Motorsport Akadémiával készülő sportolók ami azt gondolom egészen egyedülálló. A bajnoki címek mellett számos dobogós helyezés is született 2020-ban. 
 
Felsorolnád a kimagasló eredményeket? Megérdemelnék. (abc sorrend)
 
Bajnokok:
  • Hateier Botond: 1. hely, endurocross országos bajnokság (Ifi85)
  • Horváth Zsombor: 1. hely endurocross országos bajnokság (Ifi65)
  • Szőke Márk: 1. hely, endurocross országos bajnokság (I.o.E2)
  • Zanócz Noel: 1. hely, motocross országos bajnokság (Mx85)
  • Zanócz Noel: 1. hely, olasz nemzeti motocross bajnokság (Mx85)
 
Ezüst és bronzérmesek:
  • Hateier Botond motocross országos bajnokság: 3. hely. (Mx85)
  • Horváth Zsombor motocross országos bajnokság: 2. hely (Mx65)
  • Murai Jázmin motocross országos kupasorozat: 3. hely (WomenOpen)
 
Az eredmények nem csak rangsorolással mérhetők, így méltatlan lenne kizárólag a bajnokokat említeni, ezért én kiemelnék mindenkit, aki velem készült, hisz minden egyes sportolóval értünk el eredményt az egyéni fejlődésben.
 
Természetesen vannak olyan sportolók is akik már azelőtt is bajnoki címeket szereztek mielőtt velem kezdtek el dolgozni, viszont nagy öröm számomra, hogy további bajnoki címekhez tudom őket is hozzásegíteni.  
 
Gratulálok mindenkinek és köszönöm a bizalmat nekik!
 
Egy biztos. Valamit nagyon jól csináltok! Mi is gratulálunk a tanítványoknak és természetesen Neked, további sportsikereket kívánunk és köszönjük a mélyinterjút!
 
forrás: tesztmotor.hu
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.