A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

Az Enduro Team Hungary versenyzői új megmérettetésre készülnek, februárban Budapestre is visszatér a SuperEnduro GP mezőnye

Zólyomi Andrea | 2021.12.03, 09:20:00 | Utolsó módosítás: 2021.12.03, 09:20:00

Cimkék:

A sporttörténeti sikereket hozó EnduroGP-szezon után az Enduro Team Hungary versenyzői a hétvégén már a stadionokban, rövidebb futamokkal lebonyolított SuperEnduro GP-sorozatban állnak rajthoz. Az Open 4S-világkupa 2. helyezettje, Zsigovits Norbert a Junior kategóriában indul, Szőke Márk az Európa-kupa mezőnyében szeretne bizonyítani a budapesti fordulót is tartalmazó bajnokságban.

 

 

 

Zsigovits Norbert és Szőke Márk állandó részvételével indul a SuperEnduro GP-sorozat következő szezonja, amely során az Enduro Team Hungary versenyzői a lengyelországi Łódź után Budapesten és két forduló erejéig a németországi Riesában lépnek pályára. Az Enduro GP-szezon során világkupa-futamokat nyerő és az összetett 2. helyét elérő Zsigovits Norbert kategóriát vált, a csákánydoroszlói versenyző a Junior kategória mezőnyéhez csatlakozik egy kétütemű KTM EXC 300-as motorral.
Csapattársa, a világkupában két 2. helyet szerző Szőke Márk továbbra is egy kétütemű Sherco SE 300 Racing nyergében az Európa-kupa futamain áll rajthoz. Zsigovits Norbert legutóbb ebben a kategóriában győzött az egyik döntőfutamon a rendkívül sikeresen megrendezett hazai SuperEnduro GP alkalmával, 8000 fős helyszíni közönség előtt.
 
 
 

 

A klasszikus enduróhoz képest másfajta megpróbáltatás

A klasszikus enduro-versenyekhez képest a SuperEnduro GP fordulói jellemzően egynapos események, amelyek során három kategóriában küzdenek a versenyzők egymással rövid, néhány perces futamok keretein belül, általában sportcsarnokokban. A sportág lényegében az enduro, a motocross és a trial versenyzés ötvözete, az edzéseken az óra ellen kell hajtani, a futamokon viszont test-test elleni küzdelem is zajlik.
 
Különböző szekciók vannak, akadnak endurós, jellemzően fa- és kőakadályok, vannak motocross-elemek, például ugrók, hullámsorok, mandinerek, kanyarok, és vannak trialos ügyességi elemek is, előfordulhatnak magasabb építmények is, amelyekre a versenyzőknek fel kell ugratni.
 
A pilóták három kategóriában mérhetik össze erejüket: a Prestige-ben olyan világsztárok versenyeznek, mint Cody Webb, Colton Haaker, Jonny Walker, a tavalyi világbajnok Billy Bolt, a hatszoros világbajnok Taddy Bazusiak és a sportág első világbajnoka, David Knight. A csúcskategória a lengyel és a magyar forduló között Izraelben is pályára lép.
 
A Junior kategóriában szintén nagy küzdelem várható, itt szerepel Zsigovits Norbert is, aki korábban már szerencsét próbált ebben a mezőnyben, legutóbb viszont az Európa-kupában indult, ahol idén Szőke Márk képviseli az Enduro Team Hungary csapatát. Ezek mellett betétfutamokat is tartanak, külön versenyszámot írnak ki gyerekek részére is.
 
 
„A négyütemű motor helyett kétüteműre ülök, régebben is mindig ezzel versenyeztem a SuperEndurón, mert könnyebb maga a motor és kezesebb az irányíthatósága. Korábban indultam már a Junior kategóriában, de legutóbb a kevés edzéslehetőség miatt az Európa-kupában versenyeztem, és most kíváncsi vagyok, hogy mire leszek képes a Juniorban. A SuperEnduro nekem jobban tetszik, sokkal izgalmasabb és technikásabb egy sima enduro-versenynél. Tömörebben megvan minden, ami egy hosszabb versenyen is megtalálható, csak ott nem ilyen intenzitással. A test-test elleni küzdelem annyira nem kedvező a számomra, de ez is a velejárója ennek a versenyzési formának” – nyilatkozta Zsigovits Norbert az idénynyitó előtt.
 
„Ez az utolsó év, amikor a Junior kategóriában indulhatok, ezért szeretnék jó eredményt elérni. A felkészülés terén már rutinosabb vagyok, minden évben át kell állni az enduro-versenyekről a rövidebb formátumra. Kihasználtuk, hogy kedvező volt az időjárás, így jól fel tudtunk készülni, amit lehetett, azt megtettem.”
 
Csapattársa, a motocross világából érkező Szőke Márk számára is kedvező a SuperEnduro GP formátuma, még akkor is, ha a németországi forduló márciusra halasztása megnehezíti majd a számára a visszaszokást a klasszikus enduro-versenyekre.
 
 
„Test-test ellen fogunk vívni, ami emlékeztet a motocrossra, jobban szeretem, amikor nem csak egyedül motorozom, hanem többen is vagyunk a pályán. Ez életem második ilyen jellegű világversenye lesz, a SuperEnduro világában is a harmadik versenyem. Eleinte nagyon idegen volt, ráadásul motorhiba miatt ki is estem, de azóta megtanultam ezt a versenyzési formát is.”
„Az Open-világkupa után a felkészülést ahhoz tudnám hasonlítani, mint a rövid- és a hosszútávfutást. A SuperEnduro esetén rövid futamok vannak, intenzív a terhelés, nincs idő javítani a hibákat, ebből kifolyólag sokkal nehezebb is. Mindenképpen szeretnék dobogós helyezést hozni, de a fő cél az, hogy jó időt tudjak futni az időmérőn, utána már tudni fogom a dolgomat.”
 
A magyar versenyzők számára kihívást jelent majd, hogy az ellenfeleket nem feltétlenül ismerhetik az EnduroGP-hétvégékről. Hadobás Ádám, az Enduro Team Hungary csapatfőnöke és a hazai SuperEnduro GP-verseny főszervezője rámutatott, van néhány ellenfél, akik mindkét szakágban indulnak, de az élpilóták általában a Hard Enduro mezőnyéből vagy trial-versenyzésből jönnek.
 
„Zsigovits Norbert kemény kategóriában, a Juniorok között méreti meg magát, a rajtlistát böngészve egy top 5-ös eredménynek már nagyon örülnénk. Szőke Márk Budapesten indult először a SuperEnduro GP-n, motocrossosként nem igazán tudhatta még, hogy mire számítson, de idén sokkal célzottabban készülhetett” – mondta.  
 
„Portugáliában, a szuperteszten kiemelkedő eredménnyel zárt, és az a pálya hasonlít a leginkább a SuperEnduróra. Mindketten teljesítettek egy majdnem teljes EnduroGP-szezont, ahol a pénteki szuperteszt hasonló jellegű pályákon zajlott.”
 
Látványos megpróbáltatás, szórakoztató formában
A fordulók során a versenyprogram az adminisztráció és a technikai átvétel után a szabadedzésekkel indul. Utána egy időmérő futam és egy kvalifikációs futam zajlik, innen a legjobb 14 versenyző egyeneságon kerül a döntőbe, a vigaszágon további két versenyző juthat be. Minden kategóriában a második futamot fordított rajtsorrend-választással rendezik meg, a leglassabb pilóta választhat először rajthelyet. A rajtgép jellemzően 7+1 fős, a pilóták két sorból rajtolnak. A futamok rövidek, 8-9 perc időtartamúak, az első helyezett utolsó köre határozza meg, hogy hány kör lesz a táv.
 
 
A Prestige kategória lebonyolítása némileg eltérő, itt a világ legjobb 8 versenyzője egyeneságon bekerül a döntőbe a kvalifikáción futott idejüktől függetlenül. Ezen kívül a helyi rendezőnek van lehetősége szabadkártyát biztosítani egy versenyzőnek. A maradék 4-5 helyet a kvalifikációs futam helyezettjei kapják meg. A Prestige döntője előtt a legjobb 8 versenyző számára ún. Superpole-t is rendeznek, ilyenkor az eredmények alapján fordított rajtsorrendben teljesítenek köröket. Ez a Forma-1 korábbi időmérő edzéséhez hasonlít, egy bemelegítő kör után futnak egy-egy mért kört. A Superpole-on a legjobb három helyezettet 3-2-1 arányban bajnoki bónuszpontokkal jutalmazzák. A futamok győztesei mindhárom kategóriában 20 pontot szereznek, így a teljes versenynap során 60 pont szerezhető, pontegyenlőség esetén a fordított rajtrácsos futam eredménye határozza meg a sorrendet.
 
 
Februárban Budapestre érkezik a mezőny
A SuperEnduro GP mezőnye 2022. február 5-én a Papp László Sportarénában lép pályára Budapesten, ahol a közönség az izgalmas futamok mellett igazi showműsort is láthat különböző látványelemekkel fűszerezve; például táncosok, pirotechnikai felszerelések, zsonglőrök, motoros bemutatók, egyéb műsorszámok kerülnek a programba. 
 
„A magyar verseny a járványügyi helyzet miatt sajnos nem a szezonzáró lesz, a német futamokat át kellett helyezni egy márciusi időpontra. Az előkészítés során két nap alatt kell a nulláról felépítenünk a pályát, amit az izraeli helyszínhez hasonlóan Németh Kornél tervezett. Ő a sportág legeredményesebb hazai versenyzője, aki mindent tud arról, hogy milyen egy jó SuperEnduro-pálya. 60 kamionnyi földet, 2-3 kamionnyi követ és fát kell a helyszínre szállítanunk, ez monumentális feladat. Több munkagép nonstop dolgozik majd a pályán és rengeteg önkéntes segítő is részt vesz abban, hogy a rendezvény létrejöhessen” – nyilatkozta Hadobás Ádám, a budapesti SuperEnduro GP-forduló főszervezője.
 
forrás: Motam
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.