A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2020. február 29., szombat
Hírek
/ 155 oldal

A H-Moto Team élversenyzője az Endurance-világbajnokságon indul, míg csapattársa, Kakuszi Ádám a hatszázasok között is kipróbálja már magát az idén

Zólyomi Andrea | 2020.02.05, 12:05:00 | Utolsó módosítás: 2020.02.05, 12:05:00

Cimkék:

A H-Moto Team a tavalyi sikerek után nem ül a babérjain, hanem a még jobb eredmények elérése érdekében már elkezdte a felkészülést a 2020-as feladatokra. A tavaly az IDM Suzuki Cup sorozatában bajnoki címet szerző Kovács Bálint számára idén az Endurance-világbajnokság lesz a fő csapásirány, míg csapattársa, Kakuszi Ádám a hatszázasok között is kipróbálja már magát a magyar bajnokságon.
 
 
Nem akármilyen esztendőt hagyott maga mögött 2019-ben a H-Moto Team. A csapat élversenyzője, Kovács Bálint egyrészt megnyerte az IDM bajnoki szezonjának Suzuki Cup sorozatát, másrészt a cseh Exteria KSPCS Racing Team by Empora tagjaként bemutatkozhatott az Endurance-világbajnokság sepangi futamán. A 18 éves magyar versenyző a cseh Dominik Judával párban száguldott a szakadó esővel tarkított viadalon, ahol végül egy technikai hiba miatt pár körrel a vége előtt kiestek a nyolcórásra tervezett futamból. A cseh csapat vezetője már akkor bejelentette, hogy a sepangi teljesítménye alapján további lehetőséget ad Bálintnak, aki áprilisban a legendás Le Mans-i pályán ismét aszfaltra gurul a hosszútávú világbajnokságon. Sőt, a megállapodás értelmében valamennyi futamon részt vesz.
 
 
Ennek megfelelően Bálint egy komoly felkészülésen vesz részt, hogy a 24 órás viadalra tökéletes állapotban érkezzen. Egyrészt a csapat vásárolt egy terepmotort a számára, hogy minél jobb körülmények között készülhessen, illetve február végén Spanyolországban edzőtáborozik majd, ahol egy Yamaha R1-es nyergében fog körözni.
 
„Rövidesen megkapom az új, 2019-es gyártmányú Yamaha YZ450F-et, ami nagyon fontos pillére lesz a felkészülésemnek. A terepmotorozás nagyon sokat segít a kondícióm fejlesztésében, valamint a csúszások korrigálásának megtanulásában. A terepezés mellett természetesen már alapozok, teremben edzek, hogy amikor február végén Spanyolországba utazom a cseh csapat meghívására egy ötnapos edzőtáborba, már tökéletes állapotba kerüljek. A kinti napokon kipróbálhatok egy Yamaha R1-est, amit nagyon várok már. Fontos megismerkedni a különféle márkákkal a fejlődésem érdekében, hiszen így sokat tanulhatok majd, ugyanis eddig kizárólag Suzukival mentem az ezresek között” – jelentette ki Kovács Bálint.
 
 
 
Csapattársa, a tavaly a Magyar Bajnokság Supersport 300-as kategóriájában összetett negyedikként záró Kakuszi Ádám már túl van az idei első edzőtáborozáson. Január 23-a és 26-a között Tiszakécskén alapozott, ahol naponta futottak, úsztak és edzőtermi erősítést végeztek. Jelenleg kerékpározik és fut, illetve pitbike motoron készül. Szükség is lesz arra, hogy maximálisan felkészüljön, ugyanis a tervek szerint az idén már a Supersport 300 mellett a hatszázasok között is kipróbálja magát a Magyar Bajnokságon.
 
„Nagyon fontos volt a tiszakécskei edzőtábor, hiszen pontos képet kaptam arról, hol is tart a fizikai felkészülésem. Ugyan még tart az alapozás, de az idei pályákat is próbálom tökéletesen rögzíteni magamban, így folyamatosan gyakorlok x-boxon is. 2020-ban már a hatszázasok között is tervezek versenyezni, ami azért nagy váltás lesz az eddigiekhez képest. A magyar bajnoki futamok mellett nincs kizárva, hogy a Supersport 300-ban rajthoz állhatok nemzetközi sorozatban is. Erről még nincs végleges döntés” – számolt be az elmúlt időszakban történtekről Kakuszi Ádám.
 
 
Fotó: Toni Börner, Kocsis Tamás Endre

Zólyomi Andrea | 2020.01.29, 11:22:00 | Utolsó módosítás: 2020.01.29, 11:22:00

Cimkék:

A januári díjátadó sorozat végéhez értünk a gyorsasági utánpótlás motorsportban. Az elmúlt hétvégén Dunaszerdahely közelében rendezték a szlovák-magyar közös rendezésű utánpótlás bajnokság 2019-es évi díjátadóját. Öt kategória legjobbjai kaptak meghívást az eseményre, ahol a magyarok szép számmal voltak jelen. A Chrobák Motorsport Egyesület fiataljai különösen kitettek magukért, hiszen öt fő is dobogós eredményt ért el a múlt esztendőben.
 
 
A legkissebbekkel kezdve a PW50-es kategóriában egyesületünkből Kalmár Zalán érte el a legjobb eredményt. A versenyek szorosságát az is mutatja, hogy az utolsó bajnoki fordulón még kérdéses volt, hogy ki állhat a dobogóra. Végül Zalánnak sikerült az összesítésben a harmadik legtöbb pontot gyűjteni, így a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel.
 
 
Következő géposztály, ahol egyesületünk jelen volt, az a MiniGP O kategória. Itt Bagdány Máté képviselte csapatunkat a tavalyi év folyamán. Máté második évét töltötte ezen a motoron, ami meg is látszott a magabiztosságán. Szinte veretlenül sikerült neki végigcsinálni a szezont, amivel ki is érdemelte a kategória bajnoki címét.
 
 
MiniGP Open kategóriában Czepó Donát küzdött a pontokért. Egész évben az első helyért voltak harcban szlovák versenytársával, ám az utolsó fordulón Donát sajnos nagyot bukott, így nem tudta befejezni a záró hétvégét. Az év végi értékelésben így lecsúszott az első helyről, de a díjátadón büszkén vette át a második helyért járó kupát.
 
 
Végül, de nem utolsó sorban, a Minimotard géposztály eredményeit hirdették ki. Ebben a kategóriában egyesületünk diadalmaskodott, hiszen az első négy helyen Chrobák tanítvány végzett, amiből az első hármat díjazták ezen a díjátadón. Az év folyamán a legtöbb pontot Vincze Martin gyűjtötte, így az ADAC Minibike bajnoki címe mellett, a Minimotard kupa győzelmével is büszkélkedhet. Mögötte kicsit szorosabb pontállással Hernádi Barnabás és a MiniGP Open második helyezettje, Czepó Donát végzett. Végig fej-fej mellett volt a két fiatal, ahol végül Barnabás néhány ponttal Donát fölé tudott kerekedni. Negyedik helyezett szintén egyesületünk fiatalja, mégpedig Nagy Attila, aki az SSP300-as kategóriában a harmadik helyet szerezte meg a 2019-es szezonban.
 
 
fotó: Chrobák Team

Zólyomi Andrea | 2020.01.23, 11:18:00 | Utolsó módosítás: 2020.01.23, 11:18:00

Cimkék:

MEGHÍVÓ
A Magyar Motorsport Szövetség Elnökségi ülése
 
Időpont: 2020. január 30. 10h
Helyszín: Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.
Napirendi pontok:
 1. Salak szakágvezető visszahívása
 2. Salak szakágvezető visszahívása esetén új szakágvezető kinevezése
 3. Salak szakági tanács kinevezése
 4. Szakágvezető lemondása, új szakágvezető kinevezése
 5. Salak szakági tanács kinevezése
 6. Szakági tanács módosítása
 7. Trial szakágvezető kinevezés
 8. Trial szakági tanács kinevezése
 9. 2020-as EB, vb rendezési igények elfogadása
 10. 2019. évi versenynaptár módosítás
 11. Hozzájárulás külföldi licencváltáshoz
 12. Támogatási szerződés
 13. Névhasználati szerződés
 14. Tagfelvételi kérelem elbírálása
 15. 2019. évi alapkiírás elfogadása
 16. 2019. évi végeredmények elfogadása
 17. Aranylicenc, gyémántlicenc jelölések
 18. MAMS Év Sportolója 2019, elnökségi különdíj
 19. Tereprally szakág támogatási kérelem
 20. 2020-as superenduro vb rendezési szerződés
 21. Hazai rendezésű EB, vb versenyek bejelentési módja, fizetési kötelezettségek
 22. 2020. évi alapkiírások elfogadása
 23. 2020. évi versenynaptár elfogadása
 24. 2020. évi díjtáblázat elfogadása
 25. Szabálymódosítások elfogadása
 26. 2020. évi alkusz és biztosítási szerződés elfogadása
 27. Legeredményesebb versenyző cím használata
 28. 2019. évi sportszakmai beszámolók
 29. Életműdíj
 30. Hazai rendezésű világversenyekre beosztott MAMS tisztségviselők jóváhagyása
 31. Egyebek
 
A hatályos SZMSZ alapján az Elnökség üléseinek munkájában az elnökség tagjai, valamint a meghívottak vesznek részt. Az érdeklődők csak az elnök, vagy az ülést levezető elnökségi tag engedélyével nyilváníthatnak véleményt.
 
Budapest, 2020. január 23.
                                                                                                                                                                                                                                 Hermann Henrik sk.                                                                                                                       
 elnök

Zólyomi Andrea | 2020.01.22, 09:36:00 | Utolsó módosítás: 2020.01.22, 09:36:00

Cimkék:

A téli díjátadók sorába idén az ADAC Junior bajnokság díjátadója is szerepelt a Chrobák Motorsport Egyesület életében, hiszen két fiatal versenyző is megmérettette magát a 2019-es versenyszezonban.
 
 
Kolarovszki Mór #81 és Vincze Martin #12 mindketten kemény éven szezonont tudhatnak maguk mögött, hiszen mindkét magyar újoncként vágott neki a német, cseh, osztrák és svéd versenyzőkből álló népes sorozatnak. Idei évben kilenc helyszínen versenyeztek a fiatalok, amiből nyolc Németországban és egy Csehországban lett megrendezve az eddigi hagyományokat követve. Az összes pálya új volt a két magyar tehetségnek, de férfiasan vették az akadályokat.
A sorozatban két géposztály van, a mini Pocket Bike-ok és a Honda NSF100-as motorok mezőnye. Mindkét géposztály még kétfelé van szedve a kor, a bajnokságban eltöltött évek és a köridők alapján.
 
 
Az újoncok minden esetben az „Einsteigerklasse” névre keresztelt, belépő kategóriában kezdenek. Ez így is volt mindkét hazai fiatalunknál.
 
Kolarovszki Mór #81 első évét teljesítette NSF100-as motorjával, így neki extra kihívás volt a nagy létszámú sorozat. Ennek ellenére már az első hétvégén kvalifikálta magát és sikeresen célba is ért azonnal pontszerző helyen. Onnantól kezdve folyamatosan rázódott bele, szokott össze a motorjával és lépésről lépésre jött előre a futamokon. Az év második felétől stabilan az élbollyal tudott motorozni és folyamatosan az 5-8-ik helyek valamelyikén ért célba. Sajnos két hétvégén nem tudott rajthoz állni, de így is az év végi értékelés kilencedik helyét szerezte meg. Kezdő éve ellenére nagyon szép teljesítmény ebben a nívós mezőnyben. Következő évében cél a legjobb három között szerepelni folyamatosan és év végén a dobogó legfelső fokára felállni.
 
 
Vincze Martin #12 is a szabályoknak megfelelően első hétvégéjét a belépő kategóriában futotta. Mind a két futamot óriási fölénnyel nyerte meg a nyitó hétvégén, sőt, a gyorsabb, haladó kategória „Nachwuchsklasse” köridejeit motorozta. Már a szervezők is felajánlották, hogy év végén kipróbálhatja magát a „menők” között majd, gondolkodjunk rajta. A gondolkodásunk végeredménye az lett, hogy Martin a következő futamtól kezdve átnevezett a Nachwuchsklasse mezőnyébe. Az itt menő srácok többsége legalább két évvel idősebb volt Martinnál és legalább 2-3 szezont lehúzott ebben a sorozatban, ezeken a pályákon. Ráadásként Martin első két futamját hiába nyerte meg a másik csoportban, a pontokat nem hozhatta természetesen magával, így két futam lemaradásból kezdte a haladó csoportot. Plusz egy nehezítés, hogy míg a kezdő csoportban két futamot ellehet dobni és nem számít bele az év végi értékelésbe, erre itt nincs lehetőség. Halmozottan hátrányos helyzettel nézett szembe Martin így, de bíztunk a tudásában. Az eddigi rengeteg motorozásnak és tanulásnak meg is lett az eredménye, hiszen szinte hibátlan motorozást mutatott be egész évben. A 19 főből álló mezőnyben neki sikerült a legtöbb pontot szereznie úgy, hogy az utolsó futamra már behozhatatlan előnnyel érkezett. Így Martin lett az ADAC Minibike Kupa Nachwuchsklasse győztese 2019-ben!
 
 
Fiatal kora ellenére, mivel idén győztes lett, így jövőre már nem is indulhat itt még egyszer. Motor váltás következik számára és a tervek szerint egy Moto5-ös motorral, illetve a legújabb szerzeményével, egy KTM RC4R 250-es motorral fog versenyezni az idei évben.
 
 
fotó: Chrobák MSE

Zólyomi Andrea | 2020.01.21, 09:16:00 | Utolsó módosítás: 2020.01.21, 09:16:00

Cimkék:

Györfi Alen számára jól indul a 2020-as esztendő, ugyanis az általa alapított Forty Racing ifjú tehetsége, Varga Tibi hatalmas lehetőséget kapott, ugyanis az idei szezonban a Dorna által szervezett utánpótlás-sorozatban, a Northern Talent Cup-ban szerepelhet.
 
 
Mindig nagy megtiszteltetés és elismerés egy fiatal magyar gyorsasági motorversenyzőnek, ha a tehetségére felfigyelve meghívják a világ legjobb utánpótlás-sorozatai közül valamelyikbe, hogy teljesítsen egy idényt. A korábbi Európa-bajnok, Györfi Alen által alapított Forty Racing 12 éves tehetsége, Varga Tibi most megkapta ezt az esélyt, és 2020-ban ott lesz a Northern Talent Cup (NTC) mezőnyében, melyben a legjobbnak tartott észak-, és közép-európai fiatal versenyzőknek adnak lehetőséget. A DORNA szervezésében 12 és 17 éves kor közöttiek állhatnak rajthoz a hét versenyhétvégéből álló bajnokságban, és valamennyi induló KTM RC4-R pre-moto3 versenymotorokkal száguld majd az aszfaltcsíkon. Tizenegy országból összesen 24 ifjú tehetséget választottak ki, és a tavaly Spanyolországban versenyző 12 éves Varga Tibi bekerült ebbe a rendkívül színvonalas sorozatba. A fiatalok számára külön inspiráló lehet, hogy több alkalommal a világ legjobbjai előtt mutathatják be a tudásukat, ugyanis egyszer a Superbike-világbajnokság, kétszer a Moto GP, míg háromszor az IDM betétfutamaként rendezik meg az aktuális versenyüket. A Forty Racing teljes stábja – Györfi Alen , Györffy Álmos és Bán Róbert – valamennyi versenyre elkíséri Tibit, ezzel is elősegítve a az eredményes szereplését.
 
 
Györfi Alen csapatfőnök: Nagyon örülök annak, hogy a csapatom tagja egy ilyen lehetőséget kapott, hiszen ha itt jó szerepel, az akár döntően befolyásolhatja a jövőbeni szereplését is. Igyekszünk minden támogatást megadni Tibi számára, hogy csak és kizárólag a motorozással kelljen foglalkoznia. Persze ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, neki is száz százalékot kell majd minden hétvégén nyújtania. Ő lesz az egyik legifjabb versenyző, és csak akkor van esélye a jó szereplésre, pontok szerzésére, ha a fizikális és mentális felkészülése a lehető legjobban sikerül. Ehhez minden segítséget megkap a csapattól.”
 
A 2020-as Northern Talent Cup (NTC) versenynaptára
2020. április 04-05.                         Oshersleben                     hivatalos teszt
2020. április 17-19.                         Assen (Superbike-vb)    1. futam
2020. május 20-22.                         Red Bull Ring (IDM)        2. futam
2020. június 04-06.                         Oshersleben                     3. futam
2020. június 19-21.                         Sachsenring (Moto GP) 4. futam
2020. augusztus 07-09.                 Brno (Moto GP)                5. futam
2020. szeptember 11-13.             Lausitzring (IDM)             6. futam
2020. szeptember 25-27.             Hockenheim (IDM)         7. futam
 
fotó: Forty Racing Média
/ 155 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.