A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. április 19., péntek
Motocross Hírek
/ 42 oldal

Az első •T•C•R• RIDE DAY igen csak nagyot szólt.

Zólyomi Andrea | 2023.11.09, 14:22:00 | Utolsó módosítás: 2023.11.09, 14:22:00

Cimkék:

 

A népszerű egyesületi esemény Monoron 2023. november első hétvégéjén került megszervezésére.
 
Délelőtt ingyenes bemutató edzés zajlott két motoros iskola közreműködésével.
 
Míg a KRNR Motorsport Akadémia képviseletében ifj. Kerner László sportedző és tanítványaihoz, az SM#795 Motoros Iskola részéről pedig Szőke Márk sportedző és motorosaihoz csatlakozhattak az egyesület további tagjai, és még számos érdeklődő.
 
 
 
Az edzést követően a jelenlevőket ebédre invitálta a Team Corona Racing forró tea és finom sütemények kíséretében.
Következett a stafétaváltó csapatjáték, amit izgatottan várt mind a 15 csapat. Az izgalmas vetélkedőt nagyon élvezték a résztvevők.
Az évértékelő során egyedileg tervezett elismerő oklevelet nyújtott át a csapat vezetése minden egyes csapattagnak névre szólóan, valamint az egyesület támogatói, szponzorai és segítői is díszoklevelet vehettek át.
 
 
Az egyesület vezetői arról is tájékoztatták a jelenlevőket, hogy csatlakozási lehetőséget biztosítanak az egyesületet keresők számára. A rendezvény utolsó részében kötetlen motorozás, beszélgetés zajlott.
 
 
 
A Team Corona Racing köszönettel tartozik a csapattagoknak, motorosoknak és támogatóknak a csapatba fektetett bizalmukért és minden résztvevőnek, hogy megtisztelték a nyílt napot jelenlétükkel.
A szülőket külön köszönet illeti nem csak a nyílt nap szervezésében való közreműködésért, hanem az egész éves munkájukért.
 
 
Hajrá •T•C•R• hajrá Motorsport
 
 
 
 
 
Partnereink:
- ABL Technic Hungary Kft.
- Body Zone Szekszárd
- Skalár Terv Kft.
- RS OIL Kft.
- UFO Plast
- Fadepo Fatelep & B-mat
- KERNER Autó és Motor Szervíz
- GOLDblond Kft.
- GOLDfren World
- Moto-Complet
- Véber és T. 2006 Kft.
- Auner (Győr)
- Auner (Budapest)
- PrintWorks
- Szőke Márk #795
- KRNR MOTORSPORT Academy
 
•T•C•R•

Zólyomi Andrea | 2023.10.20, 09:51:00 | Utolsó módosítás: 2023.10.20, 09:51:00

Cimkék:

A tudományos szakcikk a motocross sport piszichofiziológiai hatásvizsgálatáról szól, szerzője ifj. Kerner László doktorvárományos, társszerzője Dr. Katona Zsolt Bálint, valamint a témavezető Dr. Ihász Ferenc professzor volt. Az önálló vizsgálaton alapuló sporttudományi tárgyú, magyar nyelvű kézirat hamarosan megjelenik angol nyelven is a Physical Activity Review nemzetközi folyóiratban.

 

 

A vizsgálatban junior korú, hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező fiú motocross versenyzők kerültek bevonásra. A kutatás során a sportolók antropometriai és testösszetétel meghatározására, valamint a keringési- és légzőrendszer jellemzőinek kardiorespiratorikus vizsgálatára is sor került. Mindezek mellett versenyhelyzetben a pulzus által mérhető szívfrekvencia, a sebesség, és a kádencia mintázatát is megvizsgálták azért, hogy választ kapjanak a versenyteljesítményt befolyásoló összetevőkre.

 

 

 

A vizsgálat számszerű eredményei azt mutatják, hogy a versenyző testtömege és mérete befolyásolja a motorozás teljesítményét, tehát egy könnyebb és kisebb motorversenyző általában kedvezőnek tekinthető a végső teljesítmény szempontjából.
 
Kijelenthető, hogy a fiziológiai megterhelés a motocross során igen jelentős, a szívfrekvencia pedig hasonló értékeket mutatott, mint a korábbi tanulmányokban, ahol a pulzusszám elérte a maximális érték 90- 100%-át, így a jelen eredmények hangsúlyozzák a szív- és érrendszer funkcionális szerepét.
 
 
 
Annak ellenére, hogy a fiziológiai stressz rendkívül nagy a motocross sportolás során, a jelenlegi vizsgálat is feltárt pszicho-emocionális jellemzőket. A légzési reakciók és a vér laktát koncentrációja azt jelezte, hogy a motocross legelsősorban aerob anyagcserét igényel. Tehát elmondható, hogy a fiziológiás jellemzők viszonylagos hasonlósága, nem befolyásolta alapvetően a versenyen elért végső sorrendet.
Ez azt jeleni, hogy a motorozás technikája, a taktikai érettség, a térbeli tájékozódás és még számos elem az, ami együtt a fiziológiás jellemzőkkel együtt határozza meg a végső helyezést.
Összefoglalva, tehát elmondható, hogy a fent említett fiziológiás, pszichés, kognitív elemek együttes elemzése, azok arányainak értelmezése segíthet a sikeres teljesítmény elérésében, és a jövőbeni kutatásokat ezért célszerű lenne direkt módon is mérni versenykörülmények között.
 
Forrás: Magyar Sporttudományi Szemle 24/104/2023/4

Zólyomi Andrea | 2023.10.03, 12:29:00 | Utolsó módosítás: 2023.10.03, 12:29:00

Cimkék:

Az elmúlt napokban több versenyző és csapatvezető is megkeresett a csapatbajnokira történő nevezéssel kapcsolatos különböző kérdésekkel, ezért röviden összefoglalom a szükséges tudnivalókat.
 
Az egyik legfontosabb hogy a vonatkozó szabályok (kategóriák, elfogadott licenc típusok stb.) megtalálhatóak az alapkiírásban, amely elérhető a MAMS oldalán a Motocross > Alapkiírások alatt:
 
 
 
 
Habár az említett dokumentumban minden információ megtalálható, a biztonság kedvéért bemásolom ide hogy milyen licenc típusok elfogadottak a bajnoki és kupa futamokban:
 
 
 
Miután mindenki számára egyértelmű hogy hová nevezhet, a Chronomoto által biztosított, már jól ismert felületen lehet leadni a nevezéseket. Fontos hogy az egyéni és csapat nevezéseket külön-külön le kell adni, tehát minden csapattag benevez egyénibe majd ezt követően egyszer be kell küldeni a csapat nevezést is.
 
Az egyéni nevezés során az alábbi kategóriák közül lehet választani:
 
     OB MX1
     OB MX2
     Amatőr MX1
     Amatőr MX2
 
Értelemszerűen a motorodnak és licenc típusodnak megfelelő
 
 
 
 
A 450-estől nagyobb motorok (pl. 500-as 2T) is MX1-be neveznek.
 
Ha sikerült leadni a minden csapattag egyéni nevezését, utána be kell küldeni a csapatnevezést ami egy külön linken érhető el az online nevezés kezdőlapján.
 
 
 
Az űrlap kitöltése alapvetően tök egyértelmű, egyedül arra kell figyelni hogy melyik csapattagot melyik kategóriába nevezitek az alábbiak közül:
 
     MX2
     MX Open1
     MX Open2
 
 
 
Azért van 2db MX Open kategória mert lehetőség van 3db MX2-es motorral is csapatot alkotni.
 
Példának okáért egy három tagból álló csapat tagjai így adják le az egyéni nevezésüket:
 
     Példa Béla - OB MX1
     Példa József - OB MX2
     Példa Károly - OB MX1
 
Akkor ebben az esetben így nézne ki a csapatnevezés:
 
     MX2: Példa József
     MX Open1: Példa Béla
     MX Open2: Példa Károly
 
Az hogy kit melyik open kategóriába neveztek az teljesen mindegy, tehát a fenti példában Példa Károly és Példa Béla felcserélhető lenne, annyi a lényeg hogy mindegyik kategóriában legyen egy ember és MX2-be csak MX2-es motorral lehet nevezni.
 
Ami még fontos hogy a csapatértékelésen túl, mind a bajnoki mind pedig az amatőr kupában lesz egyéni értékelés is, tehát az MX2, MX Open1 és MX Open2 első három helyezettje serleg díjazásban részesül a csapateredménytől függetlenül!
 
Ha ezen felül kérdés merülne fel akkor jelezzétek bátran emailben a motocross@mams.hu címen.
 
Köszi előre is és talákozunk vasárnap Kiskunlacházán!

Zólyomi Andrea | 2023.09.20, 09:21:00 | Utolsó módosítás: 2023.09.20, 09:35:00

Cimkék:

2023-ban ünnepelné 70. születésnapját a legendás motocross versenyző, a négyszeres magyar bajnok Czuni László. Sportolói múltja és emléke előtt tisztelegve, hagyományt teremtve ezentúl Kiskunlacházán – ahol 1960 augusztus 20-án rendezték az első versenyt - minden évben egy különleges, családias hangulatú esemény, Emléknap keretében emlékeznek rá.
 
 
A Kiskunlacházi Községi Motoros Klub egy retró napra várta szeptember második vasárnapján azokat, akik emlékeznek még a „kötelező” vasárnapi motocross versenyre járásra és azokat, akik szeretnének egy felejthetetlen motocrossos napot eltölteni a pályán, motoros barátok körében.
 
Szeptember 10-én első alkalommal került megrendezésre a Czuni László Emléknap. A hivatalos program 11h-kor koszorúzással kezdődött a kiskunlacházi motocross pálya bejáratánál található kopjafánál, ahol Kiskunlacháza polgármestere Dr. Répás József mondott köszöntő beszédet és koszorúzott, majd az emlékezés virágait elhelyezték a motoros társadalom szereplői, a Kiskunlacházi Községi Motoros Klub vezetői és tagjai és a Czuni család is.
 
 
A helyszínen felállított „kiállítási tér”, ezúttal igazi különlegességeket kínált a közönségnek, ritkán látható motorokban gyönyörködhettek és hallgathatták meg a hangjukat is.
 
A motorok hangját azonban a pályáról is hallotta a közönség, illetve figyelhette a ’96 előtt gyártott motorokkal száguldó sportolókat.
 
Főzőverseny
 
Az emléknapra készülő résztvevők az emlékezés részeként főzőversenyen is indulhattak, ahol ezúttal Czuni László kedvenc ízeit keresve készítették el az ebédet. Nehéz dolga volt a zsűrinek! A háromtagú döntőbizottság tagjai ezúttal, a Czuni László Emlékdíjas Balogh László, Szomodi Zsolt Chef és Czuni László özvegye, Irénke voltak.
Négy csapat mérte össze tudását: a Képviselő Testületi Mozgókonyha akik Gulyáslevessel készültek, az 567-es névvel fémjelzett csapat, akik Marhapörköltet főztek, a Győri Tesók akik Pincepörköltet ezúttal vargánya gombával készítettek és végül a Régi lacházi simsonosok, akik Oldalas pörkölttel neveztek. Ez utóbbi – a sokak által teljesen ismeretlen fogás! – olyannyira jól sikerült, hogy Csiki Attila csapata nyerte el a rendkívül szigorú zsűri legtöbb pontszámát és a fődíjat, a Global Hotel 5 fős Wellness belépőjét is.
A második helyezett Pincepörköltet főző csapat, 5 fős SUP-os csapatépítő program lehetőségét nyerte Kácser Zoltán felajánlásának köszönhetően. A harmadik helyezett Marhapörköltet főző csapat színházjegyeket nyert az Aska és a farkasok című előadásra. A Különdíjas, a gulyáslevest készítő Képviselő Testületi Mozgókonyha lett, akik belépőjegyeket nyertek az október 8-i motocross versenyre.
 
Motocross legendák a színpadon! Talkshow
Ebéd után is a ’96 előtti motoroké és motorosoké volt a pálya, míg a színpadon a motocross első magyar nagyágyúit szólaltatta meg Németh Róbert a korabeli motocross emlékek gyűjtője és koordinátora és Szabó Gabi műsorvezető.
 
Időutazás volt, a 60-as, 70-es, 80-as évekbe…
 
Hány éve jártak Kiskunlacházán utoljára? Mikor találkoztak először Czuni Lászlóval és mikor találkoztak egymással ezelőtt utoljára? Hogy emlékeznek vissza erre az időszakra… ? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel indultak a beszélgetések és néhányan könnyes szemmel idézték az emlékeket, az első győzelmet, vagy éppen méltatták Czuni Lászlót!
Az első beszélgetőtársak a színpadon Técsy Sándor, Nátó János, Vörös Pál, Moldvai Tibor és Zsembery Barnabás voltak. A második csapatban Oláh Kálmán, Vesztergom Jenő, Závody István, Szalma Ferenc, Kerekes László szerepeltek. Harmadik körben Paulusz András, Szomor József, Erdős László, Gyurászik László, Tóth József, Gyarmati György, Német Róbert és Czili György léptek színpadra. Végül de nem utolsó sorban Nátó Sándor és Nátó László mesélt nekünk.
 
A beszélgetés végén minden résztvevő szereplőt Czuni-aranyéremmel tüntetett ki a Czuni család, majd egy közös fotózással zárult a nap.
A jólismert idézettel búcsúztak a szervezők is… „Jövőre, veletek, ugyanitt!”
 
 

Zólyomi Andrea | 2023.08.23, 10:14:00 | Utolsó módosítás: 2023.08.23, 10:14:00

Cimkék:

Ezúttal a románai junior világbajnokság MX125-ös kategóriájában szerencsét próbáló, valamint a CL4 Offroad Motoros Iskola Magyarország Nyílt Nemzeti Motocross Bajnokság II. osztály MX2-es kategóriájának pontversenyében második helyen álló Hajdu Ádám Leventével ismerkedünk meg!

 

 

 

Mikor és miért kezdtél el motorozni?
Kb. 8 éve kaptam egy motort a szüleimtől, aztán elmentünk egy edzésre és örökre magával ragadott.
 
Mit szeretsz legjobban a motocross sportban?
Egyértelműen az ugratásokat, ami néhány másodpercnyi szabadságot jelent a verseny hevében, feltéve persze ha épp nem dob keresztbe :)
 
Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Az összes eredményemre büszke vagyok, de ha ki kell emelni egyet, az mindenképpen az Ácson valamint Hódmezővásárhelyen elért összetett második és harmadik helyezések, de legnagyobb örömmel az ácsi futamgyőzelmemre gondolok.
 
 
 
Van-e olyan példaképed aki igazán motivál, ha igen akkor ki és miért Ő?
Jeffrey Herlings a kitartása miatt, az ember végig tudott menni egy vilgábajnoki futamot törött lapockával!
 
Hogyan készültél a világbajnokságra, változtattatok valamit a felkészüléseden? Általában mennyi időt töltesz egy héten fizikai és motoros edzésekkel?
A VB-re való felkészülés csak annyiban tért el az eddigiektől, hogy több és hosszabb futamokat mentem az edzéseken. Általában heti 3 fizikai, 1 mentális és 4 motoros edzésem van.
 
Hogyan tetszett a román pálya, mennyiben volt más azokhoz a pályákhoz képest amelyeken a magyar bajnokságban rendszeresen versenyzel?
Nagyon tetszett és nagyon különbözött a magyar pályáktól. Sokkal nehezebb, technikásabb, mint egy átlagos magyar pálya, illetve a felkészítés is sokkal színvonalasabb volt attól amit egy átlagos magyar bajnokin megszokhattunk.
 
Hogyan élted meg belülről a világbajnokságot, milyen érzés volt a világ minden tájáról érkező versenyzők ellen megméretni magad?
Nagyon jó volt, élveztem a versenyzést a világ legjobb junior pilótáiból álló mezőnyben.
 
Számodra mi volt a legnagyobb tanulsága a világbajnoki szereplésnek?
Érzem hogy jó úton haladunk, de a világbajnokság rávilágított hogy még van hova fejlődnünk.
 
 
 
Más alkalommal is indultál már külföldi motocross versenyen vagy pedig ez volt az első alkalom?
Igen, korábban részt vettem már cseh, szlovák és osztrák bajnoki futamokon is
 
Idén 125-ös motorral versenyzel, szeretnél esetleg a közeljövőben váltani 250-es 4T motorra vagy pedig maradsz még a 2T gépen?
Jövőre még mindenképpen marad a 125, hiszen az lesz az utolsó EB és VB éven a kategóriában.
 
 
 
Apukád az off-road autózás egyik elsimert szakembere, Te is ki szoktad próbálni néha milyen négykeréken vagy maradsz inkább a motoroknál?
Néha elindulok egy offroad versenyen is, de a fő fókusz egyértelműen a motorozáson marad.
 
Milyen távlati céljaid vannak a sportban, hol szeretnéd látni magad 5 év múlva?
MX2 VB a cél, de ki tudja mit hoz még a jövő...?
Ádám személyében egy tehetséges, céltudatos, de mégis szerény és szimpatikus srácot ismertünk meg aki keményen dolgozik hogy élérje céljait a sportban. Ezúton is sok sikert kívánunk az elkövetkezendő versenyeken, aki pedig szeretne vele élőben is találkozni az megteheti a bajnokság következő fordulóján, 2023.08.27-én Kiskunfélegyházán!
 
/ 42 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.