A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. július 18., csütörtök
Hírek
/ 263 oldal

Motocross világbajnoki cím!

Zólyomi Andrea | 2024.07.17, 10:59:00 | Utolsó módosítás: 2024.07.17, 11:41:00

Cimkék: motocross, világbajnok, Zanócz Noel

Magyar sporttörténelem! Motocross világbajnoki cím!
 
„ Hétvégén Hollandiában rendezték meg a junior világbajnokságot, ahol három kategória indult 65, 85 és az én kategóriám a legnagyobb, a 125 cm³. Minden évben egyetlen verseny alatt, két futam alapján dől el a világbajnoki cím, ezért erre a versenyre koncentráltam a legjobban. Több hónapja készülök rá, mert tudtam, hogy egy nagyon nehéz homokos pályán fogják megrendezni a versenyt. 86 résztvevő indult, akik közül a leggyorsabb 40 jut a döntőbe. Az időmérő edzésen az összetett első helyet szereztem meg.
Első futamban a nyolcadik helyen voltam a rajt után, de gyorsan feljöttem a második helyre, ami után az ötödik körben a csapattársamat megelőztem és magabiztos előnnyel nyertem meg a futamot.
A második futamban egy rossz rajt után a harmadik kanyarban hibáztam egyet, kb. a huszonkettedik helyről kellett felküzdenem magamat az élmezőnybe. 20 mp-re voltam lemaradva az első helyen haladó csapattársamtól, amit megpróbáltam ledolgozni és sikerült három körrel a vége előtt 4 mp-re csökkenteni a különbséget, tudtam, hogy a második hely is világbajnoki aranyérmet jelent számomra. Biztonságra törekedtem  és másodikként fejeztem be a futamot, ezzel első magyarként szereztem világbajnoki aranyérmet motocrossban. 
Köszönöm csapatomnak és a szerelőimnek!
 
Hálás vagyok mindenkinek, aki valaha is segített a célom elérésében! ” Zanócz Noel
 
 
 
 
 

Zólyomi Andrea | 2024.07.11, 10:54:00 | Utolsó módosítás: 2024.07.11, 10:54:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség szeretné felmérni az igényeket egy esetleg motorsport edzői képzés elindításához.
 
Kérjük, hogy jelezzék az office@mams.hu emailcímen, ha részt kívánnak venni az alábbi képzésen:
 
-              motorsport edző
 
Ezenkívül kérem csatlakozzanak az alábbi Facebook csoporthoz: https://www.facebook.com/share/VFB2bZrh6xqUFiCB/ , MAMS Motoros Edzőképzés 2024, ahol a fejleményekről tudunk tájékoztatást adni.
 
Az igény jelzése nem jelent kötelezettséget a képzésen való részvételre, ez csak szövetség számára jelent információt azért, hogy lássuk van-e elég jelentkező a tanfolyam indításához.
 
Megköszönjük azt is, ha ezt a levelet továbbítják olyan személyeknek, akik gondolkodnak ilyen tanfolyam elvégzésében.

Zólyomi Andrea | 2024.07.02, 14:52:00 | Utolsó módosítás: 2024.07.02, 14:52:00

Cimkék:

A H-Moto UNI Győr Team 17 éves motorosának, Farkas Kevinnek ezúttal összejött a bravúr a Red Bull Rookies Cup-sorozat negyedik versenyhétvégéjén. A motorsport Mekkájában, Assenben rendezett megmérettetéseken az alaposan elrontott időmérőt követően sikerült a pontszerzők közé verekednie magát az első futamon – egy utolsó körös előzéssel a 15. lett, míg a másodikon a 19. helyen végzett, aminek fő okaként egy utolsó körös incidenst nevezett meg Kevin. A sorozat most elmegy egy hosszabb nyári szünetre, és augusztus 17-18-án tér vissza a Red Bull Ringen.
 
 
Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak a H-Moto UNI Győr Team, amely 2024-ben immár kibővült, hiszen a Northen Talent Cup sorozatban 2022-ben második Farkas Kevin is csatlakozott a csapathoz, aki a Hungarian Motorsport Academy (HUMDA) támogatottja, azaz kizárólag a felkészülésre és a versenyzésre kell koncentrálnia. A 17 éves Farkas Kevin idén a juniorok között húzza a gázt, és a negyedik versenyhétvégéjét teljesítettea MotoGP előszobájának számító Red Bull Rookies Cup mezőnyében. Előzőleg Mugellóban nem jött össze a várt nagy kiugrás: a gyengébb időmérős szereplés miatt a 24. rajthelyről indulva előbb a 17., majd a 18. pozícióban látta meg a kockás zászlót.
 
 
Assenben végig úgy tűnt, hogy egy hullámvasúton ül Kevin, ugyanis egy elrontott felmenetelt egy remeklés követett egészen péntektől vasárnapig. Az első szabadedzést elrontotta, majd a másodikon már megvillant, hiszen a 14. időt motorozta, amire lehetett volna építeni. Ám jött az időmérő, ahol akkorát hibázott, hogy a stewardok – nyolc másik társával együtt – egy úgynevezett hosszú körös büntetésre ítélték a 19. rajthelyet megszerző motorost. Kevin kifejezetten jól rajtolt, az élmezőnnyel haladt, ám eltaktikázta a büntetést – egy körrel később teljesítette, mint a többiek – így visszaesett, ám jó tempót motorozva és az utolsó körös előzésének köszönhetően mégis odaért a pontszerző 15. helyre. Vasárnap ismét esélye volt az utolsó pontszerző helyek egyikére, ám ezúttal az utolsó körben történt incidens miatt a 19. helyen zárt.
 
 
„Egyáltalán nem indult fényesen a hétvégém, ráadásul amikor már azt hittem, kijöttem a gödörből, újabb hibát követtem el. Az első szabadedzésen és az időmérőn nagyot hibáztam, utóbbiban ráadásul akkorát, hogy a versenybírók meg is büntettek. Ugyan a mezőny második feléből kellett elrajtolnom, de remekül kaptam el a rajtot, így ott motoroztam az élmezőny végén. Ekkor sajnos eltaktikáztam a hosszú körös büntetésem letöltését, így a végén csak hatalmas mentéssel sikerült pontszerzőként zárnom. Vasárnap nem nekem jött ki jól az utolsó körös csetepaté, így a 19. helyen zártam. Most lesz egy kis időm pihenni, feltöltődni, hogy az augusztus közepén rendezendő folytatásban a lehető legjobb formában térjek vissza” – jelentette ki a HMA versenyzője, Farkas Kevin, aki összetettben 6 pontjával a 21. helyen várja a folytatást.
 
A Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszert a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hozta létre és működteti.
 
 
szöveg: H-Moto UNI Győr Team
fotó: Wart Brinkerhof/WB-Focus

Kecskés Bence idei első pontjait Európa egyik legnehezebb versenypályán, Portimaóban szerezte. A FIM JuniorGp idei negyedik állomásán szinte minden összeállt a tehetséges magyar motorosnak...

Zólyomi Andrea | 2024.07.01, 08:58:00 | Utolsó módosítás: 2024.07.01, 09:00:00

Cimkék:

Bence 2024-ben teljes szezont fut a FIM JuniorGP STK 600-as kategóriájában az MDR Competition Team-mel és a 80-as rajtszámot viselő  Yamaha YZF R6-tal. A komplex fizikai és mentális felkészülést követően a helyszínen, a szabadedzések alkalmával tanulta a számára idegen nyomvonalat, miközben technikai hibákkal küzdött.
 
 
A negyedik futam szombati időmérőjén végre megtört a jég és Bence bejutott a Q2-be!
Mivel a reggeli szabadedzésen a 14 leggyorsabb között volt, így nem kellett a Q1-ben mennie, amit délben, a hétvége legrosszabb időjárási körülményei között rendeztek. Ez 50 Celsius fok körüli aszfalthőmérsékletet és kánikulát takar. A délutáni, második felvonásra a Q1 négy leggyorsabb pilótája felkerült még a Q2-be, így 18-an harcolnak a végső rajtsorrendért. Akik utánuk végeztek, nekik már fix a helyük.
 
 
Murphy azért ott ült Bence mögött a motoron, ugyanis menetközben eltört a lábtartója, kettétört a gyorsváltó szenzora és becsípődött egy ideg a könyökében, ami hatalmas fájdalommal járt. Ezek ellenére is megszerezte a 14. rajtkockát a vasárnapi versenyre.
 
A hétvége zárónapjára még feljebb kúszott a hőmérő higanyszála, a maximális hőmérséklet 36 Celsius fokra nőtt, az aszfalton pedig 55-öt mértek. Ez alaposan megnehezítette a gumiválasztást, de a csapat jól döntött...
 
 
Bence nagyon jól kapta el a rajtot, már az első kanyarban több pozíciót is nyert. A verseny féltávján már a 6. helyen motorozott és figyelt, várta a lehetőséget az újabb bravúrra. Az egyik kanyarban hatalmas nyikorgást hallott hátulról. Ekkor már tudta, hogy bele kell állítani a motorba, mert mögötte történik valami, ami rá is hatással lehet. A megérzése sajnos jó volt! A mögötte lévő versenyző elvesztette irányítását a motor felett és az nekicsúszott Bence Yamahájának. Ennek fizikai nyoma a hátsó farokidomon látszott is, mivel döntésből állított fel éppen a magyar fiú. Hatalmas mentéssel sikerült elkerülni az esést, de el kellett hagynia a pályát, ezért visszaesett a 15. pozícióba és onnan kellett minél előrébb törni a maradék körökben. Gyorsan visszarendeződött fejben és sikerült feljönnie a 11. pontszerző helyre. Ahol végül leintette a kockászászló.
 

„Egyik szemem sír, a másik nevet! Nagyon boldog vagyok, hogy végre megtört a pech szériám és pontszerző helyen értem be. Ugyanakkor nagyon bosszant a tudat, hogy ott voltam magabiztosan a hatodik helyen és tudom, hogy volt még benne lehetőség... Igyekszem csak a jóra gondolni, végülis nem lökték ki alólam a motort és beértem pontszerző helyen. Ez a bravúr nem jöhetett volna létre a csapat odaadó munkája és szakértelme nélkül. Ezúton is szeretném megköszönni munkájukat. Most egy hosszabb szünet következik a bajnokságban, de én nem állok meg egy percre sem. Gőzerővel készülök a szeptember közepén megrendezésre kerülő következő fordulóra!” – Összegzett Kecskés Bence.

 

Kecskés Bence ott van a rajtrácson a teljes szezonban és a legjobb eredményekért száll harcba. A hétvégi futamokat visszanézheted a sorozat Youtube csatornáján.
 
 
forrás: Háfra Zsolt
 
 
 

Eredményes doktori védésen van túl a Team Corona Racing Hungary Sportegyesület elnöke Kerner László, a KRNR Motorsport Akadémia sportedzője, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanára

Zólyomi Andrea | 2024.06.26, 13:25:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.26, 13:25:00

Cimkék:

A fokozatszerző kutatási területe a „Technikai-, és csapatsportok pszichofiziológiai vizsgálata” volt.
A sikeres PhD. védésre öt év kutatómunka után, május 7-én, kedden került sor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi székházában.
A "Pszichofiziológiai elemek vizsgálata technikai sportban szereplő, utánpótláskorú sportolók körében” címmel írt rendkívül hiánypótló és érdekfeszítő doktori disszertáció közel 100 oldalban részletezi többek között a kutatás előzményeit, módszereit, hipotéziseit, majd annak eredményeit, valamint  a témában fellelhető hazai és nemzetközi szakirodalmakat.
 
 
A nyilvános védésen az elnökség és az opponensek mellett jelen volt a témavezető Dr. Ihász Ferenc professzor úr, a szűk család, valamint Szőke Márk motorversenyző. A védést megelőző műhelyvitát a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) elnöke Hermann Henrik, valamint a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője, Burján István is megtisztelte.
 
Kerner László tudományos felkészültségét az egyetem bizottsága előtt szigorú vizsgák keretében bebizonyította, értekezését az orvos- és egészségtudományok területén egészségtudományokban nyilvánosan megvédte, ezért 2024. év június havának 4. napján doktorrá avatták és nyilvánították, felruházva őt mindama előjogokkal, melyek az egyetemi doktorokat a jogszabályok és szokások alapján megillet.
 
A tudományos fokozatért járó díszoklevél átadására 2024. június 20. napján a Pécsi Tudományegyetem dísztermében került sor Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülés diplomaátadó ceremóniáján.
 
Ez immáron Kerner László harmadik diplomája a 2016-os Testnevelő – edző szakos (NYME), valamint a 2019-es Testnevelő – egészségfejlesztő (ELTE), kétszakos tanárdiplomák után, akinek mindhárom szakdolgozata a motorsportok köré szövődik.
Több mint 20 első- és másodszerzős (hazai és nemzetközi) tudományos publikációval rendelkezik, jellemzően a motorsportban végezi tudományos kutatásait.
 
A folyóiratcikkei között megtalálható az:
·       antropometriai, fiziológiás, pulzusszám mintázat elemzések találhatók serdülőkorú motocross versenyzők körében;
·       elit evezősökön végzett sorozatterhelés elemzés; - fizikai aktivitás vizsgálat magyar középiskolások körében a covid-19 második és harmadik hulláma során elrendelt távoktatási időszakban;
·       kiválasztási kritériumok vizsgálata utánpótláskorú evezős leányok és fiúk körében.
 
Az idézhető konferencia absztraktok között pedig megtalálhatók a:
·       motocrossozók élettani tulajdonságainak vizsgálata versenyterhelés folyamán; - középiskolások fizikai aktivitás változásának régiók szerinti vizsgálata a távoktatás idején;
·       egészségtudatos viselkedés és testedzés tudatosság vizsgálat a távolléti testnevelés oktatás során a Nyugat magyarországi általános- és középiskolás tanulók körében,
·       az ügyességi terepmotorkerékpározás néhány terhelésélettani érdekessége versenyterhelés hatására;
·       az online testnevelés hatásvizsgálata 8. osztályos tanulók körében a COVID-19 világjárvány időszaka alatt;
·       a Superenduro GP budapesti fordulójának néhány terhelésélettani vonatkozása;
·       valamint a fiziológiás jellemzők hatása az eredményességre labdarúgásban.
 
Kerner László, aktív sportkarrierje során Magyar Köztársaság Kupagyőztes címet szerzett a motocross élsport legerősebb (Mx1) kategóriában, emellett az országos I. osztályú bajnoki sorozatok ezüst-, és bronzérmese volt, csapatbajnoki broznzérmes helyezéssel rendelkezik, valamint nemzeti válogatott kerettag is volt. Edzőként számos bajnoki- és kupagyőztes címet szerez tanítványaival a hazai és nemzetközi sporteseményeken.
 
A Magyar Motorsport Szövetség Motocross szakágvezetői tisztségét töltötte be 2017-től, a szakágat négy versenyszezonban irányítja igen sikeresen 2020 őszéig, mandátuma lejártáig. Jelenleg a MAMS Edzői Kollégiumának vezetője.
 
Gratulálunk a sporttudományok doktora cím megszerzéséhez ifj. Kerner László tanár úrnak, a KRNR Motorsport Akadémia sportszakemberének, aki ezáltal a legmagasabban képzett sportedző vált a hazai motorsport területén.
 
 
/ 263 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.