A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2023. március 24., péntek
Hírek
/ 233 oldal

Zólyomi Andrea | 2023.03.23, 09:20:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.23, 09:20:00

Cimkék:

Csaba korábban még nem járt ezen a versenypályán, így hatalmas kíváncsisággal és izgalommal vágott neki a két napos tesztnek.
 
 
Ráadásul az NTR Team pilótája kicsit megnehezítette a saját dolgát, ugyanis a Kawasaki 400-as és a számára friss Yamaha R6-os nyergében is ki szerette volna próbálni magát a híres nyomvonalon. A Kawa 400-assal motorozott többet az edzések alkalmával. Ezzel a technikával folyamatosan gyorsult, már a pénteki nap végére sikerült összeraknia egy remek kört. Ezt folyamatosan, már körről-körre gyorsulva érte el. A csapatvezetés nem támasztott hatalmas elvárást felé, csupán annyi kérés volt irányába, hogy érezze jól magát és  a korábban tanultak alapján építse fel a napját . Lehetőség szerint ez alapján csökkentse köridejeit. Az R6-ost próbaképp vitte ki a helyszínre, leginkább élménymotorozott vele.
 
 
„Nagyon hálás vagyok az NTR Team-nek ezért az edzés lehetőségért. Mind a pálya, mind a hangulat remek volt. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, kellemes koratavaszi hőmérsékletben motoroztam. Nagyon élveztem és úgy érzem sokat is tudtam fejlődni. Ami az idei terveket illeti, még nem körvonalazódott teljesen, hogy melyik bajnokságban fogom megmérettetni magam.” – Foglalta össze gondolatait Kun Csaba.
 
 
forrás: Háfra Zsolt

Zólyomi Andrea | 2023.03.20, 14:39:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.21, 12:16:00

Cimkék:

Piliscsév patinás pályáján került megrendezésre az idei motocross bajnokság nyitánya. A versenyt komoly háttérmunka előzte meg.

 

 
Az előzetesen felmért igényeknek megfelelően, hiánypótló szinten hoztuk létre rekord gyorsasággal, alig 3 hónap alatt a TCR versenycsapatot, amely a
>> KRNR Motorsport Akadémia és az
>> SM#795 Motorsport Sulinak a képzett tanulóit tömöríti.
 
 
 
A TCR fő profilja a motocross és enduro sport területe. Alapvető célja pedig az utánpótlásnevelés és tehetséggondozás.
Emellett egy komplex egyesületi, edzői szolgáltatás biztosítása, egységes, magas színvonalú csapatkiállás és megjelenés, amivel sportolóink mellett méltán képviselhetjük szponzoraink és partnereink igényeit.
 
 
Nem csak a versenyzők felkészítésére fordítottunk nagy hangsúlyt az alapozó időszakban, hanem az egyesület kiépítésére is.
Ennek eredményeképp a közel 40 főt számláló csapatunkban hazai és külföldi sportolók is jelen vannak, közülük 9 versenyző nevezett be az igen nívós bajnoki eseményre.
 
 
Egyes kategóriákban talán soha nem látott nevezői létszám gyűlt össze a magyar mellett számos nemzet versenyzőiből a két nap folyamán.
 
Az eredmények a következőképp alakultak:
- Horváth Gergő - 1. hely (Mx65)
Gergő bajnoki címvédőként érkezett a helyszínre és ennek megfelelően nagy profizmussal utasította térdre ellenfeleit. Mindkét futamban jelentős fölénnyel verhetetlennek bizonyult a mai napon.
 
- Gál Szabolcs - 4. hely (III.o. Mx2)
Szabolcs kategóriájában igaz felállni nem tudott az összesítés alapján a dobogóra, de vészesen megközelítette azt, ami alapján bizakodva várja a sorozat következő fordulóját, ahol cél a legjobb háromban végezni.
 
- Balogh Gábor - 5. hely (II.o. Mx1)
Gábor igaz ötödik helyen fejezte be a versenyt, de kategóriája legjobb hazai versenyzője volt ma.
 
- Rauscher Roland - 5. hely (Senior A)
Roli az egyik legkeményebb versenyzőnk, korábbi Magyar Köztársaság Kupa győztes, Dombok Királya cím birtokosa és Endurocross Magyar Bajnok sportoló.
 
- Leszkovics Vince - 14. hely (Mx85)
Vincét az első futamban fellökték, az utolsók közül verekedte fel magát a 16. helyre a 40 fős mezőnyben. A második futamban újabb balszerencsés helyzet állt elő. A rajtnál az egyik versenyző lekeresztezte, ami miatt ismert a mezőny hátsó fele jutott neki az első fordulóban. Innét kellett felzárkóznia ismét. Reálisan a legjobb 10-ben a helye!
 
- Hegedűs Dávid - 18. hely (Mx50)
- ifj. Andrusik Gábor - 23. hely (Mx50)
A két ifjú titán a legkisebbek között próbált szerencsét. Életük legelső motocross versenyén vannak túl és tisztesen helytálltak a picikék.
 
- Halasi József - 27. hely (Mx85)
Jocika messze túlteljesíti a tőle elvárható szintet, alig csöppent bele másfél évvel ezelőtt a motorsportba, mégis számos nála jóval tapasztaltabb versenyzőt utasított maga mögé a mai napon.
 
- Kiss Csongor - 28. hely (Mx85)
Csongi óriási utat tett meg az elmúlt másfél évben. Testalkata egyedülálló változáson ment át, igen szorgalmasan végzi integratív feladatai mellett a motoros edzéseket is, aminek hamarosan megjön az eredménye.
 
- Heizer Zsolt - 34. hely (Mx85)
Zsoltika indulása végig bizonytalan volt, hisz egy ilyen rendkívül erős nemzetközi mezőnyben a 40 közé jutás is szép feladatnak bizonyult a mai nap qualifikációs edzésén, a futamok alapján pedig több versenyzőt is leelőzött az alig 11 éves kisfiú.
 
 
A Team Corona Racing csapat nevében gratulálunk minden résztvevőnek az eredményekhez.
 
 
Továbbá köszönjük mindenkinek a munkáját aki hozzájárult csapatunk létrehozásába. Nagyszerű érzés volt látni hogy egyként segíti egymást az egész alakulat.
 
 
 
 
Nagyok vagytok.
Hajrá TCR hajrá fiúk, lányok.
 
Köszönet támogatóinknak:
- Tanker - BB Vill Kft.
- ABL-technik Kft.
- Skalár Terv Kft.
- RS Oil Kft.
- UFO Sport
- Fadepó Fatelep & B-mat
- KERNER Autó és Motor Szervíz
- GOLDblond Kft.
- GOLDfren
- MOTOcomplet Kft.
- Véber és T. 2006 Kft.
- Hidraklíma Kft.
- auner
- Print Works nyomda
Laci & Márk
•T•C•R•
 
 
(a képeken a csapat egy része)
 
Írta: ifj. Kerner László
Forrás: TCR

Zólyomi Andrea | 2023.03.10, 09:49:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.10, 09:49:00

Cimkék:

A Laller Racing Dakar Team hosszú és fárasztó 2022-es szezonon van túl. A csapat még alig ocsúdott fel az előző esztendőből, máris itt van 2023. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy Horváth Lajos „Laller” gárdája feltartott kézzel megy neki az évnek, épp ellenkezőleg!
 
Ebből az apropóból beszélgettünk „Lallerrel”, aki idén sem teszi alacsonyra a lécet.
 
 
Hogyan telnek mostanság a mindennapjaid?
„Köszönöm a kérdést, munkával, rengeteg munkával. Akik ismernek, azok jól tudják, hogy a motorsport mellett a saját vállalkozásomban is helyt kell állnom. A Laller Car Service folyamatosan épül-szépül, mellette pedig újabb évet kezdek meg a Magyar Motorsport Szövetség tereprali szakágának vezetőjeként. Ez utóbbi sem kis kihívás és felelősség, a stábommal együtt szeretnénk elérni azt, hogy a hazai motoros tereprali egyszer visszanyerje a régi fényét, hogy mind a nevezők számában, úgy a versenyek mennyiségét és minőségét tekintve is egy új aranykor jöjjön el. És akkor még nem is beszéltem a csapattal járó teendőkről, és az egyéni pályafutásomról, amelyek szintét sok-sok időt és energiát emésztenek fel. Ez most visszaolvasva kicsit úgy tűnhet, mintha panaszkodnék, de eszemben sincs, imádom, ha zajlik az élet körülöttem!”
 
Hogy halad a felkészülés?
„Lassan jönnek a jó idők, aminek nagyon örülök, mert motorversenyzőként mégiscsak az a legjobb edzés, ha a nyeregben ülve húzod a gázt. Sokkal szórakoztatóbb, mint a monoton edzőtermi felkészülés, vagy a kardió munka, amelyet egyénként szezonon kívül rendszeresen végzek. Szeretem, amikor a srácokkal együtt végre nekilódulunk a teszteknek, megvitatjuk az előző szezon konzekvenciáit, a következő feladatait, és technikai kérdésekben is eszmét cserélünk. Számomra ez az igazi felkészülés és szezonbevezető.”
 
 
2023-ban hol fog versenyezni a csapatod és milyen célokkal?
2023-ban is egy szerteágazó szezont igyekszünk majd teljesíteni. Szinte minden kétkerekű off-road bajnokságban lesz Laller Racinges versenyző, és nem csupán idehaza, de nemzetközi szinten is komoly terveink vannak. Szeretnénk magunkat világbajnoki szinten is megmutatni, nívós külföldi versenyeken, a Hellas Rally-n, és több hasonló külföldi futamon elindulni. Természetesen az istálló gerincét idén is a terepralis versenyzők adják, de ott leszünk a motocrossban, az enduróban és az endurocrossban, sőt a SuperEnduroGP-n is! Eredménykényszert egyik bajnokságban sem helyezünk senkire sem, célunk a lehetőségekhez és képességekhez mért lehető legjobb eredmény elérése. Ha sikerül, boldogok vagyunk, ha nem, dolgozunk rajta tovább.
 
Lesz olyan pont, amire kiemelt figyelmet fordítasz majd?
„Igen, van egy ilyen pontunk, akit Liszka Rolandnak hívnak. Roli a Laller Racing Dakar Team legfiatalabb, legtehetségesebb és egyik legeredményesebb pilótája, aki hazai viszonylatban is az egyik, ha nem a legjobb versenyző. Rolanddal csapatfőnökként és mentorként is nagy céljaim vannak, neki tulajdonképpen már meg is kezdődött a szezon, hiszen nemrégiben a budapesti SuperenduroGP-n állt rajthoz, hamarosan pedig Lengyelországban, a junior világbajnokságon méreti meg magát. Az ő felkészülése folyamatos, nemrégiben Spanyolországban járt, ahol kitűnő körülmények között tudott gyúrni az idei év kihívásaira. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által is támogatott sportolóval nagy terveink vannak, idén szeretnénk vele feljebb lépni a SuperenduroGP Európa-kupájából a junior világbajnokságra, és ott az eddigiekhez hasonló eredményeket elérni.
 
 
A Laller Racing Dakar Teamről már sokat meséltél, mik a terveid egyéni versenyzőként?
„Minden vállalt kötelezettségem és a csapatom építése, vezetése mellett számomra az a legfontosabb, hogy élvezzem a motorozást. Tavaly nagyon terveztem, hogy beiktatok egy sivatagi edzést/levezetést a szezonomba, ám ez végül a veretes teendőim miatt elmaradt. Jó lenne ezt idén pótolni, ezenkívül minél több nívós nemzetközi versenyen elindulni, hogy minél inkább megszokjam a hosszútávú futamok monotóniáját, és hogy mindemellett gyorsuljak is. Szeretnék javítani a tempómon, mert tudjátok, még nem tettem le arról, hogy egy „nagyon nagy” versenyen elinduljak, és ott célba is érjek…” (kacsint)
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk
Fotó: Pataky Péter

Zólyomi Andrea | 2023.03.06, 09:17:00 | Utolsó módosítás: 2023.03.06, 09:24:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség 2023. március 4-én sikeresen megrendezte a FIM salakmotoros versenyigazgatói szemináriumát, amelynek oktatói Armando Castagna, a FIM CCP Bizottság vezetője, illetve Lydia Robin, a bizottság koordinátora tartottak.

 

A résztvevők között több csapatvezető is megtalálható volt, többek közöttt az idei evtől új szerepbe került háromszoros egyéni világbajnok Nicki Pedersen és Henrik Moller a dánok részéről. Simon Stead éss Oliver Allen az angol csapat vezetői, a finn és svéd csapatvezetők is nálunk szerezték meg a munkájukhoz szükséges FIM licencet. De volt a hallgatósag körében több jelenlegi és korábbi vezetőbíró, valamint jégmotor versenyigazgató is.

 

A hazai MAMS delegációt az idei évben FIM/FIM Europe versenyt rendező két klub tisztségviselői, ill. a szakági tanácstagok alkották.
MAMS résztvevok:
Piroska Edit
Daragó Gábor
Pusztai Tamás
Monyók József
Fuzesséry Erik
 
Az esemény sikerességét jelzi, hogy megállapodas született, hogy novemberben Budapesten fog ülésezni a FIM CCP Bizottság teljes létszammal, tagjai közt több korábbi világbajnokkal. 
 

Zólyomi Andrea | 2023.02.21, 12:57:00 | Utolsó módosítás: 2023.02.21, 12:57:00

Cimkék:

A MAMS motocross szakágának célja, hogy mind a nézők, mind pedig a versenyzők tekintetében szélesebb rétegek felé nyisson, ennek megfelelően az országos bajnoki sorozat keretein belül megrendezésre kerül a Kezdő Open kupasorozat, amellyel elsősorban a motocross sporttal még csak ismerkedő motorosoknak szeretnénk versenyzési lehetőséget biztosítani. Ha eddig nem mertél elindulni egy igazi mx versenyen, mert úgy érezted, hogy túl szerény a tempód és féltél, hogy a gyakorlottabb motorosok átgázolnak rajtad, akkor most itt a lehetőség, a kezdő kategóriában hozzád hasonló tudásszintű sportolókkal leszel majd egy futamban, de mégis országos bajnoki színvonalnak megfelelő pályákon, ellenőrzött körülmények között. Ebben a cikkben összefoglaljuk neked az információkat, amiket tudnod érdemes ahhoz, hogy részt vehess ezeken a versenyeken.
 
Az első és legfontosabb információ, hogy ezt a kategóriát azoknak a motorosoknak hoztuk létre, akik valóban kezdők, vagy pedig már motoroznak pár éve, de a tempójuk még annyira szerény, hogy balesetveszélyes lenne őket elengedni a harmadosztályban. Tehát ha neked korábban volt már licenced a harmadosztályban és nem 20 másodpercet kaptál körönként az elsőtől, tehát tudtál rendesen versenyezni a harmadosztályú mezőnyben, akkor kérlek ne add be a licencigénylődet a kezdő kategóriába! Ez szintén vonatkozik azokra, akik bár korábban nem indultak országos bajnoki/kupa versenyen, de van otthon egy billencs ZIL-re való kupája különböző regisztrációs rendezvényekről. Akinek van a vitrinben 10+ serlege, az értelemszerűen már nem kezdő, ezért szintén kérjük őket, hogy minimum a harmadosztályban vegyenek részt a versenyeken! Ha esetleg valaki mégis átcsúszik a rostán és azt tapasztaljuk, hogy az első versenyen rommá veri a tényleg kezdőket, akkor az adott személyt (vagy akár személyeket) a szakágvezetés át fogja sorolni harmadosztályba! Szemrebbenés nélkül felteszünk akár 5-6 embert is a harmadosztályba, amennyiben látványosan nem illenek a kezdő kategóriába!
 
Miután meggyőződtél róla, hogy a kezdő kategória valódi célközönségébe tartozol, úgy már nincsen más dolgod, mint elintézni az alábbiakat:
 
     Sportorvosi igazolás.
     Csatlakozni egy számodra szimpatikus sportegyesülethez aki tagja a MAMS-nak.
     Sikeresen kitölteni az online minimumvizsgát.
     Rajtszám regisztráció.
     Kiváltani a Kezdő Open kategóriába érvényes licencet.
 
Első lépés gyanánt a sportorvosi igazolás megszerzését javasoljuk. Ennek meglétét a sporttörvény írja elő, tehát nem mi szívatunk vele és őszintén szólva elsősorban a Te érdekeidet szolgálja, továbbá gyorsan túl lehet rajta esni, nem helytállóak azok a rémhírek, miszerint több napot vesz el az életedből a sportorvosi igazolás megszerezése, illetve az ahhoz szükséges vizsgálatokon történő részvétel. A sportorvosi igazolás nyomtatványa letölthető a MAMS honlapjáról (Nyomtatványok > Általános nyomtatványok):
 
 
 
Illetve a licencigénylőn is van külön helye a sportorvosi igazolásnak, a versenyzők többsége azt szokta magával vinni a sportorvoshoz. Ha esetleg elhagyod a sportorvosi igazolást, akkor sem kell kétségbe esni, az OSEI rendszerén keresztül online is lekérdezhető, hogy rendelkezel-e érvényes sportorvosi engedéllyel. A rendszer itt érhető el: Sportorvosi engedélyek érvényességét lekérdező rendszer.
 
Fontos, hogy a sportorvoshoz kitöltött sportorvosi vizsgálati kérdőívvel érkezzetek, amit az OSEI honlapjáról tudtok letölteni: Sportorvosi vizsgálati kérdőív.
 
A licenc kiváltásához egy érvényes MAMS tagsággal rendelkező sportszervezet tagjának kell lenned (ezek jellemzően sportegyesületek, ezért a továbbiakban egyesület néven kerül említésre, de érdemes tudni, hogy gazdasági társaság is lehet MAMS tag). Célszerű a lakóhelyedhez legközelebb választani egyesületet, a MAMS honlapján a “Szövetség tagjai” menüpont alatt találjátok az egyesületek listáját:
 
 
Ha rákattintasz az egyesület nevére, akkor láthatod az elérhetőségeit is:
 
 
 
Sajnos telefonszám nem érhető el az EU-s GDPR szabályok miatt, de a legtöbb egyesületet megtalálod a közösségi médiában is, a teljesség igénye nélkül itt van néhány nagyobb egyesület Facebook oldala:
 
     MAMI Team Fehér
 
Fontos megjegyezni, hogy bár praktikai okokból közeli egyesületet célszerű választani, azonban ez egyáltalán nem kötelező, az egyesületek többsége az ország teljes területéről fogad tagokat, szóval ne ess kétségbe, ha nem találsz megfelelő egyesületet ott, ahol laksz!
 
Licencváltás további feltétele, hogy rendelkezned kell érvényes minimumvizsgával. Ennek a célja, hogy lássuk tisztában vagy-e a motocross sport legalapvetőbb szabályaival, tehát olyan versenyző ne mehessen fel a pályára, aki azt sem tudja mit jelent a sárga zászló. Maga a vizsga egyébként sokkal inkább tekinthető egyfajta játékos oktatásnak, mintsem egy szigorú, nehezen teljesíthető vizsgának, a kérdések jelentős részére józan paraszti ésszel ki lehet találni a megfelelő választ, ennek ellenére azért javasoljuk mindenkinek, hogy a vizsga előtt fussa át a sportszabályzatot, valamint az aktuális évre vonatkozó alapkiírásokat. Ezek a MAMS honlapján érhetőek el a Motocross > Alapkiírások menüpont alatt:
 
 
 
Maga az online minimumvizsga pedig az alábbi linken tölthető ki: Motocross szakág minimumvizsga 2023
 
Ha eddig mindent sikeresen megugrottál, akkor most regisztrálj magadnak egy rajtszámot az alábbi oldalon: MAMS Motocross rajtszám regisztráció 2023. Az űrlapon részletesen le van írva minden tudnivaló, de biztos ami biztos azért itt is leírom, hogy először nézd meg, hogy a kívánt rajtszám szabadon van-e. Az űrlapon van egy link, arra kell kattintani, hogy elérd a már regisztrált rajtszámok listáját:
 
 


Ha példának okáért az 50-es számot szeretnéd magadnak, akkor megkeresed az 50-es számot és megnézed, hogy a Kezdő Open kategóriában használja-e már valaki:
 
 
 
 
Jelen esetben az 50-es szám csak a Senior kategóriában foglalt, így ha azt szeretnéd, akkor nyugodtan beregisztrálhatod. Ha foglalt a szám amit szeretnél, akkor értelemszerűen keresned kell egy másikat ami szabad.
 
Az utolsó lépés a versenyzővé válás folyamatában, hogy kitöltöd és leadod a licencigénylőt, ami szintén letölthető a MAMS weboldaláról a Nyomtatványok > Év kezdéshez szükséges nyomtatványok oldalról:
 
 
 
A licencigénylő mellé még kérjük leadni az adatkezelési hozzájárulási nyilatkozatot, amit a Nyomtatványok > Általános nyomtatványok oldalon értek el:
 
 
 
Erre az EU-s GDPR szabályozás miatt van szükség, ennek a kitöltése nélkül a MAMS nem tudná tárolni az email címeteket és egyéb adataitokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy felvegyük veletek a kapcsolatot, ha kíváncsiak vagytok hogy pontosan mi történik az adatokkal, akkor a MAMS weboldalán a Szabályzatok oldalról le tudjátok tölteni az adatkezelési szabályzatot.
 
A licencigénylőt az egyesületi vezetőnek is le kell pecsételni, ezt követően vagy az egyesületed fogja csoportosan leadni a csapattársaid igénylőivel együtt, vagy pedig Te magad is feladhatod a MAMS számára a 1146 Budapest Istvánmezei út 1-3. II. emelet. 215. postacímre.
 
A licencdíj mellé be kell majd fizetned a biztosítás költségeit is, ennek részleteiről szintén a MAMS weboldalán olvashatsz, a MAMS biztosítás oldalon minden részletet megtalálsz.
 
Ha minden fenti lépést sikeresen teljesítettél, akkor gyakorlatilag készen vagy, minden adminisztrációs terhet letudtál és már csak a versenyekre kell készülni, amelyek az alábbi helyszíneken és időpontokban kerülnek megrendezésre:
 
     2023.04.16. - Hódmezővásárhely
     2023.05.14. - Csikóstőttős
     2023.08.27. - Kiskunfélegyháza
     2023.09.03. - Zomba
     2023.09.17. - Foktő
 
A MAMS motocross szakága, a szervezők és a versenyző társak is nagy szeretettel várnak mindenkit ezeken a rendezvényeken, ha van a sportszabályzatnak megfelelő, versenyzésre alkalmas, megfelelő műszaki állapotú krosszmotorod, akkor köztünk helyed, vár a versenypálya!
 
  
/ 233 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.