A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. március 28., csütörtök
Hírek

Zólyomi Andrea | 2021.09.28, 11:20:00 | Utolsó módosítás: 2021.09.28, 11:20:00

Cimkék:

Tisztelt Tagszervezetek!

Tisztelt Versenyzők!
 
A Magyar Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) feladatkörét a Magyar Antidopping Csoport (MACS) látja el. A MACS tevékenységét a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 363/2021. (VI.28.) Korm.rendelet határozza meg, ez alapján a MACS a nemzetközi doppingellenes program alapján látja el doppingellenes felvilágosító, megelőző és ellenőrző tevékenységét.
 
A nemzetközi doppingellenes program részét képezik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi előírásai és követelményei. A doppingellenes tevékenység fókuszában – az elrettentés és a büntetés helyett – a megelőzés és a felvilágosítás áll. A WADA, a MACS és a MAMS közös célja, hogy minden sportoló ismerje meg a sportban fellelhető értékeket, doppingellenes jogaikat és kötelességeiket és felelősen tudjanak igent mondani a tiszta játékra, értesüljenek a doppingszerek használatának veszélyeiről, illetve annak lehetséges következményeiről. Fontos célkitűzés, hogy minden fiatal sportoló számára elérhető legyen a doppingellenes felvilágosítás, oktatás valamilyen formája még azelőtt, hogy sor kerülne élete első doppingellenőrzésére.
 
A MACS az idei év során a honlapján (www.antidopping.hu) önálló oktatási felületet alakított ki (https://www.antidopping.hu/Edukacio0.html ), ahol a nyilvántartott sportolók és edzőik e-learning program keretében sajátíthatnak el egy, kifejezetten a számukra kialakított tananyagot. Felkerült ide egy a doppingellenőrzésről szóló kisfilm (https://www.youtube.com/watch?v=hQTy3QzUlXc&t=5s), egy szülői tájékoztató és számos más tanulni- és olvasnivaló is.
 
Ezúton kérem a tagszervezeteket, hogy hívják fel versenyzőik figyelmét az elérhető tananyagra, hiszen számos fontos információ birtokába kerülhetnek, amelyek kiemelten hasznosak egy sportoló számára.
A tananyag linkjei hamarosan felkerülnek a MAMS weboldalára.
 
Ezenkívül megkérem versenyzőinket, hogy a http://antidopping.hu/Sportolok.html oldalon regisztrálják magukat annak érdekében, hogy a hazai doppingellenes tudnivalókról rendszeres tájékoztatást kaphassanak.
 
Felhívom a figyelmet arra is, hogy 2022-től minden olyan versenyző számára, aki EB/vb licencet vált, kötelező lesz elvégezni a WADA nemzetközi szintű sportolókra vonatkozó online kurzusát. A licenceket csak azután adhatom ki, ha a versenyző elküldi nekem a kurzus sikeres teljesítéséről szóló névre szóló bizonyítványt.
 
Tudjuk, hogy a mai világban számos feladat hárul a versenyzőkre, a szülőkre, a csapatokra. A doppingellenes ismeretek megismerése, a felkészülés egy bármikor előforduló doppingellenőrzésre kiemelten fontos feladat, hiszen egy esetleges doppingvétség és az azzal járó büntetés (amely eltiltás is lehet) akár véget is vethet a sportolói karriernek. A szabályok nem ismerete nem nyújt felmentést a büntetés alól, ezért is tartjuk elengedhetetlenül fontosnak a versenyzők tájékoztatását a doppingellenes tevékenységekről (tiltólista, doppingvétség, mintavétel, stb.).
 
Kérem tehát segítő együttműködésüket a tananyag és az egyéb tájékoztató anyag népszerűsítésében.
 
 
 
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.