A Magyar Motorsport Szövetség fontosnak tartja adataid védelmét. Az adatkezelésről bővebben az Adatkezelési Szabályzat-ban tájékozódhatsz. Itt a mams.hu oldalunkon HTTP-sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújthassuk. További információk ide kattintva érhetőel el.
Elfogadom
2024. július 18., csütörtök
Tereprally Hírek
/ 23 oldal

Zólyomi Andrea | 2024.07.11, 10:54:00 | Utolsó módosítás: 2024.07.11, 10:54:00

Cimkék:

A Magyar Motorsport Szövetség szeretné felmérni az igényeket egy esetleg motorsport edzői képzés elindításához.
 
Kérjük, hogy jelezzék az office@mams.hu emailcímen, ha részt kívánnak venni az alábbi képzésen:
 
-              motorsport edző
 
Ezenkívül kérem csatlakozzanak az alábbi Facebook csoporthoz: https://www.facebook.com/share/VFB2bZrh6xqUFiCB/ , MAMS Motoros Edzőképzés 2024, ahol a fejleményekről tudunk tájékoztatást adni.
 
Az igény jelzése nem jelent kötelezettséget a képzésen való részvételre, ez csak szövetség számára jelent információt azért, hogy lássuk van-e elég jelentkező a tanfolyam indításához.
 
Megköszönjük azt is, ha ezt a levelet továbbítják olyan személyeknek, akik gondolkodnak ilyen tanfolyam elvégzésében.

Eredményes doktori védésen van túl a Team Corona Racing Hungary Sportegyesület elnöke Kerner László, a KRNR Motorsport Akadémia sportedzője, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanára

Zólyomi Andrea | 2024.06.26, 13:25:00 | Utolsó módosítás: 2024.06.26, 13:25:00

Cimkék:

A fokozatszerző kutatási területe a „Technikai-, és csapatsportok pszichofiziológiai vizsgálata” volt.
A sikeres PhD. védésre öt év kutatómunka után, május 7-én, kedden került sor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi székházában.
A "Pszichofiziológiai elemek vizsgálata technikai sportban szereplő, utánpótláskorú sportolók körében” címmel írt rendkívül hiánypótló és érdekfeszítő doktori disszertáció közel 100 oldalban részletezi többek között a kutatás előzményeit, módszereit, hipotéziseit, majd annak eredményeit, valamint  a témában fellelhető hazai és nemzetközi szakirodalmakat.
 
 
A nyilvános védésen az elnökség és az opponensek mellett jelen volt a témavezető Dr. Ihász Ferenc professzor úr, a szűk család, valamint Szőke Márk motorversenyző. A védést megelőző műhelyvitát a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) elnöke Hermann Henrik, valamint a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője, Burján István is megtisztelte.
 
Kerner László tudományos felkészültségét az egyetem bizottsága előtt szigorú vizsgák keretében bebizonyította, értekezését az orvos- és egészségtudományok területén egészségtudományokban nyilvánosan megvédte, ezért 2024. év június havának 4. napján doktorrá avatták és nyilvánították, felruházva őt mindama előjogokkal, melyek az egyetemi doktorokat a jogszabályok és szokások alapján megillet.
 
A tudományos fokozatért járó díszoklevél átadására 2024. június 20. napján a Pécsi Tudományegyetem dísztermében került sor Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülés diplomaátadó ceremóniáján.
 
Ez immáron Kerner László harmadik diplomája a 2016-os Testnevelő – edző szakos (NYME), valamint a 2019-es Testnevelő – egészségfejlesztő (ELTE), kétszakos tanárdiplomák után, akinek mindhárom szakdolgozata a motorsportok köré szövődik.
Több mint 20 első- és másodszerzős (hazai és nemzetközi) tudományos publikációval rendelkezik, jellemzően a motorsportban végezi tudományos kutatásait.
 
A folyóiratcikkei között megtalálható az:
·       antropometriai, fiziológiás, pulzusszám mintázat elemzések találhatók serdülőkorú motocross versenyzők körében;
·       elit evezősökön végzett sorozatterhelés elemzés; - fizikai aktivitás vizsgálat magyar középiskolások körében a covid-19 második és harmadik hulláma során elrendelt távoktatási időszakban;
·       kiválasztási kritériumok vizsgálata utánpótláskorú evezős leányok és fiúk körében.
 
Az idézhető konferencia absztraktok között pedig megtalálhatók a:
·       motocrossozók élettani tulajdonságainak vizsgálata versenyterhelés folyamán; - középiskolások fizikai aktivitás változásának régiók szerinti vizsgálata a távoktatás idején;
·       egészségtudatos viselkedés és testedzés tudatosság vizsgálat a távolléti testnevelés oktatás során a Nyugat magyarországi általános- és középiskolás tanulók körében,
·       az ügyességi terepmotorkerékpározás néhány terhelésélettani érdekessége versenyterhelés hatására;
·       az online testnevelés hatásvizsgálata 8. osztályos tanulók körében a COVID-19 világjárvány időszaka alatt;
·       a Superenduro GP budapesti fordulójának néhány terhelésélettani vonatkozása;
·       valamint a fiziológiás jellemzők hatása az eredményességre labdarúgásban.
 
Kerner László, aktív sportkarrierje során Magyar Köztársaság Kupagyőztes címet szerzett a motocross élsport legerősebb (Mx1) kategóriában, emellett az országos I. osztályú bajnoki sorozatok ezüst-, és bronzérmese volt, csapatbajnoki broznzérmes helyezéssel rendelkezik, valamint nemzeti válogatott kerettag is volt. Edzőként számos bajnoki- és kupagyőztes címet szerez tanítványaival a hazai és nemzetközi sporteseményeken.
 
A Magyar Motorsport Szövetség Motocross szakágvezetői tisztségét töltötte be 2017-től, a szakágat négy versenyszezonban irányítja igen sikeresen 2020 őszéig, mandátuma lejártáig. Jelenleg a MAMS Edzői Kollégiumának vezetője.
 
Gratulálunk a sporttudományok doktora cím megszerzéséhez ifj. Kerner László tanár úrnak, a KRNR Motorsport Akadémia sportszakemberének, aki ezáltal a legmagasabban képzett sportedző vált a hazai motorsport területén.
 
 

Zólyomi Andrea | 2024.04.26, 08:42:00 | Utolsó módosítás: 2024.04.26, 08:42:00

Cimkék:

A Laller Racing Dakar Team a magyar off road motorsport egyik, ha nem a legsikeresebb gárdája. A csapatnál nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótláskorú versenyzők támogatására, és külön öröm, ha ez a gyümölcs a szebbik nem egyik képviselőjénél érik be.
 
 
Pontosan ez történt Torma Luca esetében, akinek édesapja, Torma Balázs már hosszú ideje a Laller Racing színeiben húzza a gázt. Nos, az alma nem esett messze a fájától, a „kis Luca” gyorsan felért a nyeregig, és mióta eléri a gázkart, komoly dolgokra képes a motorjával. Olyannyira, hogy újoncként betegre nyeri magát a Magyar Endurocross Bajnokság Lady kategóriájában. Az ifjú sikerkovács mesélt nekünk arról, hogyan is indult be a karrierje:
„Még csupán négy éve motorozom, de már tavaly gondolkodtunk azon, hogy el kellene indulnom valamelyik bajnokságban. Az enduro és az endurocross között billegtünk, egyelőre az utóbbi mellett döntöttünk, de a későbbiekben szeretném majd kipróbálni magam az endurózás világában is. Mindig is ez a két szakág érdekelt, egyébként még a motocross is vonz, de abból érzésem szerint már kicsúsztam. Izgatottan, egy KTM 150 TPI nyergében vágtam neki az első szezonomnak, életem első versenyét Szankon teljesítettem, ahol egy nagyon pozitív élménnyel gazdagodtam! Az egész atmoszféra, az emberek, a versenytársak, úgy a versenyek felépítése is nagyon tetszett. Végre lányokkal motorozhattam együtt, amire korábban még nem igazán volt precedens.
 
 
Üdítő látni, hogy vannak más csajok is, akik ugyanolyan szenvedélyesen űzik és szeretik ezt a sportot, mint ahogyan én teszem. Magáról a versenyről annyit, hogy mivel ez volt az első, így nagyon izgultam, és őszintén szólva nem hittem volna, hogy mindkét futamon sikerül megnyernem a Lady kategóriát. Igazából még fel sem ocsúdtam, máris jött a következő forduló Pannonhalmán, ahol szintén nagyon jól éreztem magam. A pálya itt is remek volt, a lányokat már az előző helyszínről ismertem, így kicsit nyugodtabban húzhattam a gázt. Ennek eredményeképpen ismét egy jó hétvégét zártam, és újfent sikerült győzni a kategóriámban. Ahogy szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy: szeretnék a hátralévő versenyeken is minél erősebben teljesíteni, és nagyon örülnék neki, ha az év végén sikerülne megnyernem a bajnokságot. A terveim között szerepel még eljutni egy nívós nemzetközi versenyre is, de csak mindent szép sorjában… nyugtával a napot.” - nyilatkozta Torma Luca, a Laller Racing Dakar Team újdonsült sztárja.
 
Fotó: Révész Ildikó
Forrás: Tóth Krisztián Márk

Zólyomi Andrea | 2024.03.25, 08:43:00 | Utolsó módosítás: 2024.03.25, 08:43:00

Cimkék:

A mögöttünk hagyott hétvégén rendezték a magyar tereprali bajnokság „Desert Express 300” névre hallgató bugaci fordulóját, amelyen hosszú kihagyás után rajthoz állt Horváth Lajos „Laller” is. És ha már a váci sportember ott járt, akkor elhozott egy kategória harmadik helyezést!
 
 
Pedig a hétvége nem úgy indult, hogy azon a Laller Racing Dakar Team kapitánya ennyire versenyképes lehet. Még a pénteki gépátvétel előtt derült ki, hogy egy futóműben lévő főelem el van törve, az eset pedig nem várt bonyodalmakat és izgalmakat okozott:
„Nem volt egyszerű verseny, hiszen a tavaly augusztusi HunGarian Baja óta nem ültem motoron, sem teszt, sem versenykörülmények között. Ehhez jött még hozzá a meglepetés, hogy a hátsó lengőkar valamely ismeretlen ok miatt el volt törve. Ezzel még az indulásom is veszélybe került, de hála a csapatom rettentően gyors és profi reagálásának, sikerült időben megoldani a problémát. Nagyon bántam volna, ha nem tudok elrajtolni, mert Garamvölgyi Zoltán és stábja olyan szenzációs pályát rakott össze nekünk, amiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Minden másodpercét élveztem, a spéci bugaci körülmények között igazán kijöttek a motorom előnyei.
 
 
A mai utolsó 85 kilométer viszont sajnos nagyon nyögvenyelős volt. Hodola Richárd versenytársunk bukott egy nagyon csúnyát, én értem oda másodiknak a helyszínre. Ricsi az út közepén feküdt, mozdulatlanul, és bár „csak” a kulcscsontja tört el, de nagyon ijesztő volt… Megvártuk, míg kiérkezik a mentő és biztonságba helyezik őt, aztán folytattam a versenyt. Azonban férfiasan bevallom, hogy megfogott az eset, mert nem mertem már úgy húzni a gázt, ahogy előtte. Ennek ellenére is remek futamon vagyok túl, és jó érzés, hogy a hosszú kihagyás után is sikerült kategória dobogós helyezést elérnem. Köszönöm szépen az egész hétvégi alázatos munkát a csapatomnak, a biztatást a szurkolóinknak, Hodola Richárdnak pedig innen is mielőbbi gyors jobbulást szeretnék kívánni!” - zárta mondandóját sportszerűen Horváth Lajos.
 
Forrás: Tóth Krisztián Márk

2024. március 10.

Zólyomi Andrea | 2024.02.23, 10:37:00 | Utolsó módosítás: 2024.02.23, 10:37:00

Cimkék:

A Technikai Kollégium 2024. évi szabályzata alapján „technikai felügyelői tevékenységet csak eredményes MAMS technikai felügyelői vizsgát tett személy végezhet.”
 
Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a 2024. évi első technikai felügyelői szeminárium és vizsga időpontja és helyszíne véglegessé vált:
 
Időpont: 2024. március 10. 9h
Helyszín: MAMI Magyar Motorkerékpár Technikum és Szakképző Iskola, 1149 Budapest, Angol u. 36.
 
A képzés és a vizsga is elméleti és gyakorlati részből áll össze.
Érkezni 8:20-tól lehet. A képzés ebédszünettel együtt várhatóan 16 óráig tart. Jegyzetfüzetet és íróeszközt mindenki hozzon magával.
 
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a technikai felügyelők számára a képzés és a sikeres vizsga teljesítése kötelező!
 
Bármilyen kérdés esetén kérem a Technikai Kollégium vezetőjét, Farkas Gábort, Lojzit keressék a +36203455147-es telefonszámon vagy a gabor.farkas1975@gmail.com emailcímen, illetve részvételüket is nála jelezzék.
/ 23 oldal
Magyar Motorsport Szövetség 2010 © Minden jog fenntartva.